ד.ח. בת 33, נשואה+1, משקל 50 ק"ג ,גובה 170 ס"מ (BMI- 17.3), הגיעה למרפאתי מאובחנת באנדומטריוזיס ותת-משקל. בנוסף, מתלוננת על כאבי בטן,גזים וצרבות .
אנדומטריוזיס (Endometriosis) מחלה דלקתית שפירה, בה תאי רירית הרחם (אנדומטריום) המצויים בדרך כלל ברחם בלבד, גדלים גם מחוץ לרחם: בשחלות, בחצוצרות, בשלפוחית השתן, בנרתיק ,במעיים או בחלחולת ועלולים לגרום לדימום, דלקת והצטלקות במקומות אלו.
המחלה עלולה לגרום לכאבי אגן ובטן תחתונה ,כאבים בקיום יחסי מין ,כאבי ווסת, עצירות או שלשול בזמן הווסת, כאבים בזמן קיום יחסי מין ולאחריהם ,כאבים בעת מתן שתן ויציאות,
עייפות , חוסר תיאבון , דימום קדם וסתי,דימום וסתי כבד,דימומים בלתי סדירים,הרגשה כללית רעה וקשיים בכניסה להריון.
אבחון משוער מתקבל על סמך בדיקה פיסיולוגית, היסטוריה רפואית והדמיות, ואבחון וודאי באמצעות ביופסיה לרקמה המוצאת בניתוח.
צריכה נמוכה של מוצרי חלב, סידן, מגנזיום וויטמין D מעלה את הסיכון להתפתחות אנדומטריוזיס, וצריכת ויטמינים E ו-C מקלה על כאבים כרוניים באגן הנגרמים על ידי המחלה
מאידך, צריכה נכונה של חומצות שומן אומגה 3 מפחיתה סיכון זה.
בניתוח התשאול התזונתי של ד.ח. נמצא :
ד.ח צרכה תפריט לא מאוזן, חסר בקלוריות ושאר אבות המזון האחרים ,ארוחות לא מסודרות, שתייה מועטה (בעיקר מוגזת )וכן שנזקקת לברור אי סבילות למרכיבי מזון מסוימים.
מטרות הטיפול התזונתי: מאחר ואנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית וכרונית אשר מושפעת מאסטרוגן הפחתת רמות האסטרוגן, הפחתת מדדי דלקת, הפחתת סימפטומים במערכת העיכול והקלה על הכאב
הנחות היסוד בטיפול התזונתי של ד.ח. היו:
- מתן תזונה מתאימה ומאוזנת , המתייחסת להמעטה עד הימנעות בצריכת אלכוהול וסוכרים פשוטים העשויה להפחית הן את התהליך הדלקתי והן את הכאבים .
- העשרה בויטמינים אנטיאוקסידנטים (מונעי חמצון) כויטמינים C, E, A, ומינרלים כאבץ , סלניום ומגנזיום העשויים לשפר את המערכת החיסונית ולהקל על הדלקת והכאבים .
- הגברת מתן פולאט, 12B, אבץ, מתיונין, 6B וכולין
- הגברת יחס תקין של חומצות שומן אומגה 3:אומגה 6 להפחתת מדדי דלקת וכאבים
- הפחתת מתן שומן רווי, שומן טרנס,
- הפחתת מתן מזון מעובד, קפאין
- מציאת רכיבי המזון אליהם קיימת אי סבילות מלאה או חלקית.
- הבאת המטופלת למצב בו הכאבים פחתו עד להיעלמותם ועלייה במשקל הגוף לנורמה.
הטיפול התזונתי שנתתי לד.ח. היה ע"פ עיקרון שיטת האלימינציה תוך יציאה לדרך בדיאטת FODMAP " (Fermentable Oligosaccharides Disaccharides, Monosaccharides And Polyols " )
דיאטה המגבילה מזונות המכילים פחמימות קצרות שרשרת שאינן נספגות היטב במעי הדק, ועוברות תסיסה במהירות ע"י חיידקים במעי הגס ובכך גורמת לגזים, כאבים ושלשול אצל אלו הרגישים למזונות אלו .
ראה טבלה מפורטת בסוף הכתבה) ובמידת הצורך ניתנה תוספת ויטמינים כאנטיאוקסידנטים (C,E,A ) , מגנזיום ,סידן Iויטמין D.
בהמשך קבלה תפריט מגוון מועשר קלוריות ,הכולל צריכת ירקות ופירות טריים בהתאם לסיבולת ,אגוזים, זרעים, שמנים (זית/ קנולה),דגנים מלאים ,ארוחות מסודרות, הימנעות מצריכת מזונות כבשר בקר וטלה , חמאה, מרגרינה,מזונות מטוגנים, , בורקסים, מלווח, ג'חנון צ'יפס וכדומה.ובנוסף המעטה באלכוהול ,סוכרים ועמילנים מעובדים.
בסיום הטיפול דיווחה ד.ח. על הקלה ניכרת בכאבים ובהרגשה ,ועליה במשקל של 3 ק'ג.
מותר ואסור בדיאטת "" FODMAP
מזונות מומלצים(תכולת סוכרים נמוכה) | מזונות לא מומלצים(תכולת סוכרים גבוהה) | |
ירקות | גזר, תירס, סלרי, תפ"א,פלפל אדום, מלפפון,חציל,ג'ינגר,חסה,עגבנייה, גבעולי בצל ירוק (מעט), אספסת, שעועית ירוקה, ברוקולי, פטריות, זיתים,תרד,דלעת, לפת, קישואים, עירית,בטטה,מנגולד, אנדיב, אלפלפה,בזיליקום, כוזברה, פטרוזיליה, מיורן, מנטה, לימונית, אצות, אורגנו , שומר,חציל צנונית (מעט) | ברוקולי, ארטישוק, אספרגוס, סלק, אבוקדו,כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, בצל, שום (לא כתבלין), שומר, כרישה,פטריות, במיה, החלק הלבן של הבצל הירוק, דלורית , בטטה,עולש , צנונית ,פלפל ירוק, |
פירות | אננס, בננה, אשכולית, ענבים, מלון, אוכמניות, תפוז, פטל, תות שדה, לימון, קיווי, קרמבולה, חמוציות,פסיפלורה,מנדרינה, פפיה,פסיפלורה | שימורי פירות, תפוח עץ, מישמש, דובדבנים, מנגו, אגסים, פאפיה , אפרסמון, ליצ'י, נקטרינה, שזיפים, אפרסק, פירות יבשים, אבטיח, פטל,תמרים,רימון,תאנים,צימוקים,מיצי פרי |
דגנים | ללא גלוטן: קמח ללא גלוטן, אורז לבן, טפיוקה, דוחן, קינואה, כוסמת, דורה, קמח תפ"א, עמילן תירס (קורנפלור) שיבולת שועל | , גריסים, שעורה, אורז מלא, סולת, כוסמין קוסקוס ,חיטה, שיפון, פצפוצי אורז,פתיתים,אטריות |
קטניות | חומוס, אפונה, שעועית לבנה, עדשים, שעועית שחורה, סויה, אדממה | |
חלב ומוצריו | חלב ללא לקטוז ,חלב שקדים, חלב קוקוס, חלב אורז ,גבינות קשות (ברי , קממבר) | חלב ניגר ומוצרי חלב, גלידה,גבינות רכות , יוגורט, חלב בקר, חלב כבשים, חלב עיזים, שמנת חמוצה, גלידות |
ממתקים | סוכרוז, סוכר לבן, סירופ מייפל, גלוקוז, פסיליום, פופקורן, במבה,ג'לטין,חטיפי תירס | אספרטיים, סילאן , פרוקטוז, סירופ תירס, דבש, ממתיקים כוהליים כסורביטול, מניטול, קסיליטול, מלטיטול, אנולין, אגבה, |
חלבונים | בשר, דגים, ביצים, טופו | |
שומנים | מרגרינה, שמן זית, קנולה, חמאה, מקדמיה,טחינה, | |
שונות | רוטב סויה ללא גלוטן, חומץ, | תחליפי קפה על בסיס צ'קורי ושעורה, אנולין, מיסו, רכז עגבניות |