מר' ש.ש. בן 55 נשוי + 2 , מהנדס . גובה 167 ס"מ ,משקל נוכחי 60 ק'ג , 21.5 =BMI.
בשנתיים האחרונות סבל מצרבות. לפני כ-3 חודשים החל לרדת במשקל בשל חוסר תיאבון (שקל 72 ק'ג BMI= 25.8).
מדווח כי לפני כ-4 שבועות החל גם קושי בבליעה כמו גם כאבים בבליעה, וכי מידי פעם מקיא בזמן הארוחה ולאחריה. מתאר כי מרגיש שהמזון "נתקע" בדרכו לקיבה.
לאחר סידרת בדיקות וצפייה בתסמינים ,אובחן כסובל מגידול בוושט בחלק התחתון של הוושט, (גידול הכולל חיבור ושט-קיבה) מסוג אדנוקרצינומה. (גידולים אלו מהווים כ-95% מהגידולים של סרטן הוושט.)
הוחלט לנתח ולבצע כריתה חלקית של הוושט והקיבה Distal Esophagectomy -proximal Gastrectomy .
ש.ש עבר את הניתוח בהצלחה והגיע למרפאתי לאחר שהחל לקבל טיפול כמותרפי .
(כעיקרון , טיפול כימי הינו טיפול המתבסס על מתן תרופות אנטי סרטניות , במטרה להשמיד את התאים הסרטניים.) כבר בראיון התזונתי , בביקור הראשון , דיווח כי סובל מחוסר תיאבון ,שינוי בטעם האוכל ומשלשל.
הטיפול בש.ש היה בשלבים. ככול שהתקדמנו , כך החל להרגיש טוב יותר .
בשלב ראשון ערכנו רשימת מזונות שונים שנסבלו טוב על ידי ש.ש. (חלקם היו מתוקים חלקם חמוצים וחלקם מלוחים )
במקביל ש.ש קבל הנחיות תזונתיות שהתייחסו לחוסר התיאבון / שובע מוקדם
ההנחיות כללו :
- צריכת ארוחות קטנות לעיתים קרובות .
- אכילה איטית
- הימנעות ממזון שומני, מתוק, מתובל ובעל ריחות חזקים .
- העדפת מזון חלבוני, דל בשומן, מלוח ויבש .
- שתייה של חצי שעה לאחר האוכל.
- הימנעות משתייה מוגזת.
- הקפדה על אכילה לפני השתייה .
- שתייה קרה ואיטית .
- אכילה בחדר מאוורר.
- הימנעות משכיבה 30-60 דקות לאחר הארוחה.
- הגבהת ראש המיטה בכריות .
בשל השינוי בטעם הומלץ כי האכילה תהיה בסכום חד פעמי ולא מתכת (יש להם טעם מתכתי).
בשל הופעת השלשול:
- הופחתה צריכת סיבים בלתי מסיסים – קמח מלא, דגנים מלאים, קיטניות .
- הומלצה הימנעות מחלב ומוצריו (פרט ליוגורט וגבינות קשות) ,עקב אי סבילות משנית ללקטוז.
- הומלצה הימנעות מתבלינים חריפים, כגון צ'ילי.
- הומלצה הימנעות ממשקאות המכילים קפאין ואלכוהול.
בשל הופעת שובע מוקדם וחוסר תאבון:
- שמירה על היגיינת הפה ,שטיפות תכופות ,גרגור מי מלח או שטיפות (לפי המלצת הרופא המטפל) כדי למנוע פטרת פה .
לסיכום :
הניתוח ,הטיפול הכימוטרפי ,המצב הריגשי של החולה, כמו גם תופעות לוואי של הטיפול הכמותרפי ,גרמו להחלשת גופו של ש.ש. ולירידה בחסינותו לזיהומים.
חשוב לכן היה לבנות לו תפריטים הדרגתיים ,תוך הקפדה על תזונה מאוזנת, לעיתים תוך שימוש בתוספי מזון ,כמו גם לעודדו לפעילות גופנית.
לאחר שהותאמה תזונה מאוזנת לש.ש, בשלב זה חלפו תופעות הלוואי.
ש.ש.החל לבצע פעילות גופנית מתונה ואף חזר לעבודה חלקית.
ש.ש נשאר במעקב .
למעוניינים לדעת יותר , ברצוני לשתף אתכם על מה התבסס הייעוץ התזונתי.**
הסבר כללי בקצרה : **
סרטן – שם כולל לקבוצת מחלות המאופיינות בגדילה בלתי מרוסנת וללא הפסקה של תאים . התאים הללו עלולים להתפשט לרקמות סמוכות דרך מחזור הדם או מערכת הלימפה וליצור גידולים חדשים הקרויים גידולים שניוניים או גרורות .
הוושט – צינור ארוך ושרירי המחבר בין הלוע לקיבה . (ראה ציור) .בזמן בליעת המזון ,שרירי הוושט מתכווצים על מנת להעביר את המזון לתוך הקיבה.
הוושט בנויה מ4 חלקים:
- רירית ( מוקוזה ) השכבה הפנימית המאפשרת , בשל לחותה , למזון לעבור לכוון הקיבה.
- תת רירית (סאב מוקוזה ) שכבה המכילה בלוטות המפרישות ריר ששומר על לחות הוושט.
- שרירי הוושט- השרירים הדוחפים את המזון לקיבה.
- השכבה החיצונית המחברת בין הוושט לרקמת מסביב.
לסרטן הוושט מספר סוגים על פי מקור התאים בוושט מהם נוצר, כאשר השכיחים שבהם
הינם :
- קרצינומת תאי קשקש Squamous
- סרטן בלוטי – אדנוקרצינומה Carcinoma Adeno
הגורמים לסרטן הוושט אינם ידועים דיים , אולם ידועים מספר גורמי סיכון :
- נפוץ יותר בגברים
- שכיחות המחלה עולה עם הגיל ( נפוצה יותר אחרי גיל 45 שנה )
- נוכחות ריפלוקס קיבתי-ושטי (GERD) המאופיין בעלייה של תוכן הקיבה לכיוון הפה.
ריפלוקס חומצי עלול לפגוע בוושט ולגרום למחלה ע"ש בארט (Barrett's Esophagus). במחלה זו תאים לא תקינים מתפתחים בציפוי הקצה התחתון של הוושט. הגידול המתפתח אינו סרטני, אולם עם חלוף הזמן חלק קטן מהסובלים מהמחלה (כ1 ל-100) עלולים לפתח סרטן וושט מסוג בלוטי.
תסמונת הוושט ע״ש בארט שכיחה יותר בגברים אם כי רק מיעוטם מפתח מחלת סרטן הוושט (1 מתוך 100 בשנה).
הבעיה העיקרית נעוצה בעובדה שמיצי קיבה המכילים גם חלבונים וגם מלחי מרה, המסייעים בעיכול המזון ,עוברים לצינור הוושט, שאינו עמיד בפני החומצה .
במצב תקין ישנו שסתום המצוי בחלקו התחתון של הוושט והוא מונע ממיצי הקיבה לחדור לתוך הוושט. והיה והשסתום חלש, לא תתבצע המניעה ומיצי הקיבה יחדרו בחזרה לתוך הוושט. החומצה החודרת לוושט עלולה לפגוע בוושט ולגרום לגירוי, כמו גם לגרום לכאב ולצרבת. תופעה זו קרויה 'ריפלוקס קיבתי-ושטי' (GERD).
- שכיחות סרטן הוושט גדולה יותר במעשנים -ואין הבדל אם זה עישון סיגריות , מקטרת, נרגילה או סיגרים .
- הסיכון עולה ככול שמעשנים יותר זמן, וככול שצורכים כמויות טבק יותר גדולות .
- צריכת אלכוהול לאורך זמן מעלה את הסיכון לסרטן הוושט.
- צריכת אלכוהול גבוהה ובמקביל עישון מגבירים עוד יותר את הסיכון לחלות.
- השמנת יתר / עודף משקל נמצאו כגורמי סיכון להתפתחות סרטן הוושט. ייתכן כי סיכון זה נובע מכך שהחזר חומצי ממושך שכיח יותר בקרב אנשים עם עודף משקל.
עודף משקל ,עישון וצריכת אלכוהול גבוהה עלולים להגביר את הריפלוקס על כל המשתמע מכך כפי שנכתב לעיל.
- תזונה: צריכה גבוהה של בשר אדום ובשר מעובד (נקניקים /נקניקיות /המבורגרים) מהווה גורם סיכון לסרטן הוושט.
- נמצאו עדויות לפיהן שתיית משקאות חמים מאוד יכולה לעלות את הסיכון ,שכן נוזל חם מאוד יכול לפגוע בדופן הוושט.
- טיפולים נגד מחלת סרטן קודמת
אפשרויות טיפול בסרטן הוושט:
- ניתוח
- רדיותרפיה- קרינה
- כימותרפיה
- ביולוגי- אימונתרפי .
תופעות הלוואי הנפוצות בכימותרפיה
בחילות והקאות – פחות רואים בגלל הטיפול המקדים שנותנים לכימותרפיה. במידת הצורך הרופא יתאים טיפול תרופתי .
מאחר וש.ש. קיבל טיפול כמותרפי ,התייחסתי כאן לתופעות הלוואי שלו בלבד.
הופעת עצירות
הגדרה- עצירות נחשבת כאשר מתקיימים לפחות 2 מהבאים ,במשך לפחות 12 שבועות ב- 12 חודשים האחרונים :
- מאמץ במתן צואה.
- הצואה קשה.
- קיימת תחושה של אי התרוקנות מוחלטת.
- קיימת תחושה של חסימה עם גוש באזור הרקטלי.
- יש צורך בריקון ידני של הצואה.
- פחות מ- 3 יציאות בשבוע.
בפועל– לא מחכים 12 שבועות!!! אם בתוך שבוע שבועיים נמצא כי היציאות קשות או 4 ימים אין יציאה ,מתחילים טיפול תזונתי עשיר סיבים, ולעיתים מתן חומר משלשל המומלץ על ידי הרופא. .
הנחיות תזונתיות והתנהגותיות
- שתייה מוגברת.
- הגברת צריכת סיבים תזונתיים
- הגברת פעילות גופנית ( לפי יכולת . )
- ישיבה עם רגליים מורמות על שרפרף בשירותים .
- שמירה על פרטיות ונוחות בשירותים .
הופעת שובע מוקדם וחוסר תאבון- הנחיות תזונתיות
- ארוחות קטנות לעתים קרובות.
- עדיפות למזון רך או נוזלי .
- הימנעות ממזונות עתירי שומן וסיבים .
- במקרים מסויימים מתן תוספי תזונה נוזליים עשירים בקלוריות
- המנעות משתייה מוגזת.
- הקפדה על אכילה לפני השתייה .
שינוי בטעם
- צריכת מזונות שונים ועריכת רשימה של מזונות הנסבלים טוב על ידי החולה .
- העדפת מזונות מתוקים/חמוצים/מלוחים לפי הסבילות.
- מציצת סוכריה או לעיסת מסטיק.
- אכילה עם סכום חד פעמי ולא ממתכת , מאחר ולסכום ממתכת יש טעם מתכתי.
- שמירה על היגיינת הפה (שטיפות תכופות ,גרגור מי מלח או שטיפות בחומר שהומלץ על ידי האונקולוג( כדי למנוע פטרת פה .
הכתוב לעיל וניסיון רב שנים הינחו אותי למתן התפריט הנכון למר ש.ש.
** חלק מההסברים נלקח מתוך החוברת של האגודה למלחמה בסרטן
* ד"ר שרה קפלן, , PhD ,RD לשעבר דיאטנית ראשית מאוחדת ,מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה,
מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.