ד"ר שרה קפלן, PhD ,RD דיאטנית קלינית
נושא ההשמנה אינו יורד מהכותרות ולאחרונה פורסם מאמר בכתב העת JAMA Cardiology המציין את הקשר השלילי בין השמנה לבין תוחלת חיים והקשר החיובי בין ההשמנה לבין הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם.
נמצא , כי לאנשים עם עודף-משקל תוחלת חיים דומה לאלו בעלי משקל תקין, למרות שהם חווים עלייה משמעותית בסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם בגיל צעיר יותר.
החוקרים בדקו את הסיכון להיארעות מחלות לב וכלי דם כמו גם את תתי-סוגים שונים של מחלות אלו ונוסף בדקו את תוחלת החיים עם ובלי מחלות לב וכלי דם לפי קטגוריית המשקל.
במחקר מבוסס-אוכלוסיה , בחנו החוקרים נתוני מבוגרים שהשתתפו בעשרה מדגמים פרוספקטיביים בארצות הברית, תוך מעקב של 3.2 מיליון שנות-אדם בין.
1964 – 2015 כל המשתתפים לא סבלו ממחלת לב וכלי דם קלינית בתחילת המחקר ולחוקרים היו נתונים זמינים אודות מדד מסת הגוף ותוצאות קרדיווסקולאריות.
החוקרים בדקו את אירועי מחלות לב וכלי דם וסוגים שונים של מחלות אלו.
הגיל הממוצע של המשתתפים היה 46 שנים לגברים ו-58.7 שנים לנשים, אשר הוו 73.9% מהמדגם.
בהשוואה לבעלי מדד מסת גוף תקין ( BMI 18.5-24.9), נמצא כי, בקרב מבוגרים בגיל העמידה עם עודף-משקל או השמנת-יתר, הסיכון במהלך החיים להיארעות מחלות לב וכלי דם היה גבוה יותר בהשוואה לבעלי משקל תקין.
אצל גברים ונשים בגיל העמידה, יחסי הסיכון להיארעות מחלות לב וכלי דם עמדו על 1.21 ו-1.32 בהתאמה, בקרב אלו הלוקים בעודף-משקל.
על 1.67 ו 1.85- בקרב אלו הלוקים בהשמנה, ועל 3.14 ו 2.53- בקרב הלוקים בהשמנה חולנית.
נמצא קשר חיובי בין מסת הגוף ובין היארעות אי-ספיקת לב בכל תתי הסוגים של מחלות לב וכלי דם.
מספר השנים הממוצע עם מחלות אלו היה גדול יותר בקרב מבוגרים בגיל העמידה הלוקים בעודף-משקל והשמנת-יתר, בהשוואה למבוגרים בעלי מדד מסת גוף תקין.
דפוסים דומים תועדו בקרב מבוגרים צעירים ומבוגרים.