כיצד נזהה הצרבת?
תחושת כאבים, לעיתים מלווה בטעם חמוץ מריר ובתחושה של מזון העולה ממערכת העיכול לפה, צריבה המקרינה לעיתים לכיוון הצוואר ,מעין בעירה בחזה המתרחשת לאחר ארוחה דשנה. תופעת הצרבת נובעת מחזרה של מיצי העיכול החומציים מהקיבה אל הוושט , אשר בדר"כ נחסמים על ידי טבעת שרירים בקצה התחתון של הוושט ,מחסום הוושט או שוער וושטי תחתון, המחבר את הוושט לקיבה. החלשות מחסום הוושט, מביאה להחזרת תוכן מהקיבה לוושט. כתוצאה ממגע חומצת הקיבה בוושט נוצרת דלקת של הוושט הגורמת לאותם כאבים המתוארים לעיל ולתחושת צריבה. שכיחות התופעה בכ- 30% מכלל האוכלוסייה הבוגרת. רוב הסובלים מסוגלים להתמודד עם התופעה על ידי שינוי בהרגלי האכילה, נטילת תרופות הניתנות לרכישה ללא מרשם וירידה במשקל. אולם באם התופעה מחמירה, ייעוץ רפואי ותרופתי נוסף נדרש על מנת להקל על הסימפטומים.
מהם הגורמים לצרבת?
- השמנת יתר- המעיקה על הקיבה והסרעפת. עודף המשקל " משחרר" את השסתום התחתון של הקיבה ומאפשר למיצי הקיבה לחזור את הוושט.
- הריון- הגורם ללחץ מוגבר על הקיבה ולייצור מוגבר של ההורמון פרוגסטרון הגורם להרפיית שרירים וכך גם לשריר שסתום הוושט.
- אסתמה- עדיין אין הסבר ברור אלא הנחה, כי השיעול והקשיים בנשימה גורמים לשינוי לחצים בחזה ובבטן וגורמים לשסתום הוושט להיפתח. בדומה יכולות תרופות לאסתמה המרחיבות את מעברי הנשימה לגרום להרפיית השרירים ביניהם את שסתום הוושט.
- סוכרת- אחד מסיבוכי המחלה הוא פגיעה בעצבים המשפיעים על תנועתיות הקיבה. הפרעה בהתרוקנות הקיבה ( ההתרוקנות איטית יותר), גסטרופרזיס ,גורמת לכך שהמזון שוהה יותר זמן בקיבה ועלול לחזור לוושט ולגרום לצרבת.
- כיב פפטי – פעילות השסתום ליד מוצא הקיבה אל המעיים הדקים יכולה להשתבש בין אם בגלל הפצע פתוח או בגלל הצלקת הנגרמת בהחלמתו של הפצע ולהפריע לשחרור המזון. המזון לא מתרוקן מהקיבה במהירות הנדרשת וכך גורם לחומצות הקיבה להצטבר ולחזור אל הוושט.
- מחלה של רקמת החיבור- מחלה הגורמת לנזק בדופן הוושט ובהמשך לשיבוש בפעילות ההתכווצות וההרפיה של שרירי מערכת העיכול ולאפשר על ידי כך למיצי הקיבה לעבור לוושט.
- בקע של הסרעפת – הגורם לשינוי במיקום המעבר וושט – קיבה ומחליש את שסתום הוושט.
- ארוחות גדולות ו/או ארוחות עם תכולת שומן גבוהה.
- צריכת מזונות מתובלים תבלינים כמו שום, בצל, קינמון, ציפורן צ'ילי. כמו גם צריכת מזונות כשוקולד, קפאין ומנתה.
- צריכת אלכוהול.
כיצד מאבחנים?
על אף שתחושת הצרבת אופיינית מאד, כאשר מופיע כאב בחזה יש להבדיל בין דלקת של הוושט ממחלות אחרות כמו כיב עיכולי או מחלת לב. במקרים של צרבת ממושכת או חשד לסיבוכים מבצעים בדיקת אנדוסקופיה על מנת לאבחן את החזר וושט קיבה וסיבוכים אחרים.
כיצד מטפלים?
כאמור, מרבית הסובלים מתופעת הצרבת יכולים לטפל בעצמם ללא התערבות תכשירים אחרים. הקלה יראו באם יפעלו לפי ההנחיות להלן:
איך לאכול נכון?
- מומלץ להקפיד על אכילת ארוחות קטנות לעיתים תכופות ,דוגמת 6 ארוחות ביום.
- מומלץ להקפיד על אכילה ושתייה בישיבה בלבד.
- מומלץ לאכול לאט וללעוס היטב את המזון.
- לאחר הארוחה מומלץ להישאר בתנוחת ישיבה כ-30 דקות, לא להתכופף או להתעמל.
- מומלץ לא לשתות ולאכול בו זמנית. יש לשתות ולחכות 15-30 דקות לפני הארוחה או אחריה.
- אין לשכב מיד בתום הארוחה.
- את הארוחה האחרונה יש לאכול כשעתיים לפני שנת לילה.
מאילו מזונות להימנע?
- מומלץ להימנע משתיית משקאות חמים מאוד או קרים מאוד, ולהימנע משתיית משקאות מוגזים.
- מומלץ להימנע ממשקאות המכילים קפאין כגון קפה, גם קפה ללא קפאין, תה, קולה ומאכילת מאכלים המכילים קקאו דוגמת שוקו ושוקולד
- מומלץ להימנע מאכילת מזונות שומניים ומטוגנים כבשר שמן, עור של עוף, גבינות באחוז שומן גבוה ,שמנת ורטבים על בסיס שמנת, מרגרינה, חמאה, שמנים, עוגות , עוגיות , קצפת , גלידה , פיצוחים , שוקולד , חלבה , ממתקים וחטיפים שומניים כבורקס , ג'חנון מלאווח (וכל מה שעשוי מבצק עלים) , פיצה . מומלץ להמעיט באכילת פרי הדר (כולל שתיית מיצי פרי הדר), עגבניות ומוצרים מעגבניות (מיץ עגבניות, קטשופ וכו') – על פי הסיבולת האישית.
- יש להימנע מצריכת תבלינים חריפים כמו שום, בצל, קינמון, ציפורן, צ'ילי.
- מומלץ להימנע משתית אלכוהול.
- מומלץ להימנע מלעיסת מסטיקים ובמיוחד מסטיקים על בסיס ספרמינט (SPEARMINT) ופפרמינט PEPPERMINT) מנטה נענע, ומשתיית חליטות תה על בסיס הצמחים האלו.
למה עוד חשוב לשים לב?
- מומלץ לשמור על משקל גוף תקין.
- מומלץ להימנע מעישון.
- חשוב להשתדל לא ללבוש בגדים צמודים.
מה לעשות בזמן התקף?
- – SOS בזמן התקף צרבת, טוסט יבש עשוי לסייע בהפחתת הכאב .