בניית תפריט מאוזן לילדכם – משימה אפשרית
נכתב עם גב' סיגל סופר MsC , RD ע. דיאטנית ראשית מאוחדת
לא חייבים להסתבך עם טבלאות תזונה מורכבות כדי להגיש תפריט בריא לילד.
שש הקומות של פירמידת המזון יעזרו לכם לתכנן ארוחות מאוזנות וטעימות, תוך כדי הקניית הרגלי אכילה נכונים.
שאלה: כאם לתינוק בן שנה , כיצד אדע שבני אוכל את האוכל הנכון ובכמות הנכונה ? ("מ' אמא מודאגת" )
תשובה: משתמשים בקצובה התזונתית המומלצת RDA -Recommended Daily Allowance. שפירסמו האמריקאים.
הקצובה נותנת ערכים מומלצים לכל אחד מרכיבי התזונה השונים לפי גיל, מין, מצב פיסיולוגי כהריון והנקה.
בשנת 1997 יצאו האמריקאים עם מושג חדש הנקרא DRI's שנתן בתוספת לRDA את ההמלצות לגבי כל הויטמינים המינרלים ויסודות הקורט – שימוש בהמלצות אלו הוא הדרך הנכונה לדעת שילדיך אוכלים נכון. ("פרופ' רציני אך לא קולע …") אין ספק שבשלב זה "מ' אמא מודאגת" עוד יותר דואגת! הפרופסור גרם לה לתסכול ואין לה שום יכולת לתרגם את הטבלאות האמריקאיות המסובכות לארוחות מעשיות וטעימות לילדיה. כאשר פונים לאיש מקצוע הרי שהוא מחשב את רכיבי התזונה, מבצע הערכה תזונתית ומתכנן תפריט על בסיס מדעי, הן לילדים והן להוריהם.
אבל, מה עושים בחיי היוימיום כיצד משיגים תפריט מאוזן, שאינו עשיר מידי ואינו דל בקלוריות , תוך הגשת ארוחות טעימות ונעימות ותוך חינוך תזונתי והקניית הרגלים בריאים שילוו את הילדים עד בגרותם?
לעזרתנו באה פירמידת המזון המהווה כלי עזר לבחירה ואכילה של מזון מגוון, במידה המתאימה והנכונה לכלל הציבור:
הפירמידה מבוססת על קבוצות מזון כשכל אחת מהקבוצות עשירה ברכיב/ים תזונתיים אחרים (פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים) ועל גודלי מנות הנהוגים באוכלוסייה הבריאה אליה היא מיועדת.
בעזרת הפרמידה יכולה גם "מ' אם מודאגת" לבנות תפריט מגוון לה ולילדיה בקלות יחסית תוך שימוש במוצרי המזון הזמינים לה וע"פ טעמה האישי ואפשרויותיה הכלכליות.
הפירמידה האמריקאית הותאמה לישראל על ידי המחלקה לתזונה במשרד הבריאות והשימוש בה קל ובטוח.
הפירמידה , כמו פירמידה, מכילה שש קבוצות מזון, המסודרות בקומות , מקומת הבסיס הרחבה שמהמזונות שבה יש לצרוך יותר , ועד לקודקוד הצר שמהמזונות שבו יש לצרוך פחות:
בסיס הפירמידה
כאן ממוקמת קבוצת הדגנים ומוצרי המאפה המכילה מזונות העשירים בפחמימות מורכבות המספקות אנרגיה לגוף. בין המאכלים הכלולים בה נמצא את הלחם, הפסטה או תפוחי האדמה.
חלק מהמאכלים בקבוצה זו (כמו הדגנים המלאים) עשירים גם בסיבים תזונתיים ובחלבון.
הקומה הראשונה
בשכבה זו נמצאות קבוצת הירקות וקבוצת הפירות.
שתיהן מספקות ויטמינים ומינרלים התורמים כמעט לכל תהליך ואיבר בגוף, וסיבים התזונתיים המסייעים בתהליך העיכול ומונעים מחלות כמו סוכרת ומחלות לב וכלי דם.
הקומה השנייה
בשכבה זו נמצא את קבוצת המזונות העשירים בחלבונים, המהווים את אבני הבניין של רקמות הגוף. הקבוצה עצמה מתחלקת לשלושה תתי קבוצות:
- מוצרי בשר – בקר, עוף, הודו, דגים וביצים. כל המזונות בקבוצה זו עשירים בברזל, ברמות משתנות.
- מוצרי חלב – חלב, גבינות, לבן יוגורט, מעדני חלב. אלה מזונות העשירים בסידן.
- קטניות – אפונה יבשה, שעועית יבשה, עדשים, פולי סויה, חומוס ופול. אלה מזונות המספקים חלבון תחליפי לצמחונים, והם עשירים בסיבים תזונתיים.
הקומה השלישית
בשכבה זו נמצא את המזונות העשירים בשומן. מדובר בשמנים שמקורם מהצומח, ביניהם: שמן זית וקנולה, אגוזים, שקדים, בוטנים, אבוקדו, שומשום וטחינה.
אלה עשירים באנרגיה ומספקים ויטמינים מסיסים בשומן (A, D, E, ו-K).
קודקוד הפירמידה
בקודקוד, הדובדבן שבקצפת: קבוצת הממתקים והמשקאות המתוקים – סוכר, ריבה, דבש, עוגות, עוגיות, חלבה ומשקאות ממותקים בסוכר.
המזונות בקבוצה זו אומנם עשירים באנרגיה, אך מכונים "קלוריות ריקות" כיוון שהם דלים במרכיבים חשובים כמו ויטמינים וסיבים תזונתיים.
בנוסף, הם עשירים בשומן רווי ובסוכר פשוט, שאינם מוסיפים לבריאותנו – משום כך, לא מומלץ לצרוך הרבה מקבוצה זו ואף רצוי להימנע ממנה.
נוסף על המזונות הנמצאים בשש השכבות, ישנם גם מזונות ה"קומבו" – מזונות המורכבים מכמה קבוצות מזון, כמו למשל פיצה, פלאפל, שווארמה, המבורגר ודומיהם.
יש להתחשב בהרכב שלהם כשכוללים אותם בתפריט. בעזרת שימוש נכון בפירמידה, תוכלו להזין באופן תקין את ילדכם (כדי לוודא שהגדילה אכן מתנהלת באופן תקין, אפשר להציב את נתוני המשקל והגובה של ילדכם על עקומות גדילה) ולהגדיל את הסיכוי לשמירה על משקל נכון ויציב תוך מניעת השמנה.
צריכה נבונה, כזו המעדיפה מזונות מהשכבות הנמוכות של הפרמידה ומפחיתה מאלה שבקודקודה, תבטיח שהגוף יקבל מענה לצרכיו ביחס הנכון, וכך נרוויח בריאות טובה ונפחית את הסיכון למחלות דוגמת מחלות לב וכלי דם, סוכרת, וסרטן.