"שבעת ימים שאור לא ימצא בבתיכם"(שם 19) "ולא יראה לך שאור בכל גבולך" (שמות י"ג 7) אמרו חז"ל: חמץ בפסח אסור במשהו, לא רק באכילה כי אם גם בהנאה.
החמץ לסוגיו מהו? חמישה מיני דגן : חיטה, כוסמת, שעורה, שיבולת שועל ושיפון. גרגריהם,
קימחם ותערובתם, שבאו עליהם מים או שנרטבו במים ושהו כדי שיעור חמוץ , אסורים באכילה או
בשתייה .(כולל משקאות חריפים הנעשים מחמשת מיני הדגן או תערובת, כשיכר, שמרי שיכר
וויסקי.
מאחר וכ- 50% מהתפריט היומי המומלץ הינו פחמימות שהעיקר בהן מוגדרים כחמץ, הרי שאנו
מחפשים בפסח תחליפים, ותחליפים אלו אכן עלולים לגרום לנו להעלות במשקל.
לדוגמא: חצי מצה שווה קלורית לפרוסת לחם, האם נשבע באותה מידה? לרוב לא, ולכן אנו אוכלים יותר, ויותר קלוריות, שחלקן נובע גם מצריכה מוגברת של שומנים (תלוי מה נמרח על המצה או מה נכין
ממנה).
אכן ישנם מאכלי פסח אופייניים ורובם מכילי קלוריות מרובות כמו מאכלים המכילים בוטנים (100 גרם
מכילים 603 קלוריות), ביצים (1 ביצה =80 קלוריות), שמן (כפית שמן =45 קלוריות, 100 גרם שמן-חצי כוס = 900 קלוריות). שתי כופתאות קמח מצה (קניידלאך) מכילות כ-90 קלוריות. חצי כוס יין אדום מתוק מכילה כ-170 קלוריות. 100 גרם קוקוס יבש מכילים כ- 605 קלוריות.
דוגמא נוספת: עוגיות קוקוס– לפי רישומי אחת החברות ב -100 גרם עוגיות יש כ-410 קלוריות, מתוכם הפחמימות מספקות כ-276 קלוריות שמקורם בעיקר מסוכרים וקמח תפו"א, כ-14 קלוריות מקורם העיקרי מחלבוני ביצה, וכ- 122 קלוריות משומן שמקורם מהקוקוס והביצים.
כיצד עוברים את חג הפסח מבלי לעלות במשקל?
אין זה סוד כי פסח הינו חג שכולו אוכל !
"כל דכפין ייתי וייכל …" "ואכלת ושבעת וברכת את יי אלוהיך .."
האוכל הוא חג והחג הוא האוכל, כך שממש אין ברירה ואי אפשר להתחמק .
יש להיצמד למספר כללים:
- הכירו בעובדה שמזונות פסח ברובם מכילים הרבה קלוריות, לכן יש ליצור גבולות.
החשיבה "בחג נחגוג ואחריו נעשה דיאטה" מוטעית ביסודה, כי כך נותנים אישור לחרוג מגבולות
סבירים, וכולנו יודעים כי אחרי החג לא נכנסים למשטר דיאטה, והקילוגרמים שצברנו בחג יישארו
זמן רב… לכן כל כך חשוב ליצור גבולות.
לאלו שאינם נמצאים בתהליך ירידה במשקל מותר לאכול הכל אבל במידה. העוגיות למיניהן נועדו
לענג את החיך בלבד ולא כתחליף לארוחה, הכוונה לכל אותם מזונות מסוכרים ומטוגנים לסוגיהם.
מאידך, לאלו המבצעים דיאטת הרזיה- מומלץ להימנע מצריכתם. - ליל הסדר- מה עושים כאשר מתארחים / מארחים? זכרו ,חג פסח אינו יום כיפור.
לא מומלץ "לצום" כל היום במטרה לאכול חופשי בארוחת החג , זה לא קורה .
אין סיכוי להימנע מהתנפלות על האוכל .
מילת הקסם- גבולות. תמיד זכרו שאתם שומרים על משקלכם. לדוגמא, בחרו רק בסוג אחד של פריט מזון מהמגוון המוצע, קרי, סוג אחד של בשר או עוף. בחרו את האהוב עליכם ביותר, על השאר צריך לוותר. כך תנהגו לגבי כל שאר המנות ובמיוחד הקינוחים. החליטו :לפתן או עוגה.
ואיך נשארים מנומסים? בכדי לא להימצא כל הזמן ליד השולחן העמוס מכל טוב, קומו ועזרו לעקרת הבית. אל תחסכו במחמאות על אותם מזונות שאכלתם.
מה עושים למחרת ליל הסדר בו "השתוללנו" ו"זללנו"?
בעיקרון יש לאכול כרגיל, אין צורך להיכנס למשטר דיאטטי, הגוף יידע לווסת את המשקל לבדו. זאת בתנאי שאכן ליל הסדר היה חריג, ולאחריו לא נאבד יותר גבולות.
- אין לחם יש מצות- מה טוב יותר ממצייה? אפשר להתחכם ולעשות מצייה משתי מצות קלות , ביצה אחת, 3-2 חלבונים (לבן של ביצה) מעט מים וחלב ולטגן במעט שמן. (אין צורך להטביע את המצייה בים שמן)כ-300 קלוריות. (להשוואה: במצייה רגילה: 2 מצות, ביצה, כפית סוכר, ½ כוס חלב 3% שומן וכף שמן = כ 600 קק"ל .)
- ארוחות החג- אין צורך לאכול פעמיים ביום ארוחה בשרית, אם הוזמנתם לארוחת ערב חגיגית, אכלו ארוחה קלה בצהרים או הפוך, כך תוכלו לאזן את מספר הקלוריות היומיות שלכם.
- כלל חשוב חשוב- אל תשכחו שפסח מסמל את בוא האביב והקיץ, הזמן שבו אנו מסירים את בגדי החורף שכיסו את גופינו, ועוברים לבגדי קיץ קלילים. ואם נאכל ללא גבולות נאלץ "ללבוש" את אותם המזונות על גופינו
ובנוסף, כדאי לזכור:
- בקניות-כדאי לבדק מה ההבדל הקלורי בין מצה רגילה למצה קלה או מצה מועשרת ואז להחליט באם שווה הקניה .
- אחד העקרונות החשובים לתחזוקת המשקל או הפחתתו,היא לשמור על גבולות אכילה
הגיוניים. דהיינו , בליל הסדר אפשר ליהנות ,במידה, מכל הטוב המוגש לשולחן.
למחרת אין צורך לצמצם את המזון, אלא פשוט לחזור לאכילה הרגילה והקבועה.
הגוף יידע לווסת את עודפי הקלוריות מהערב הקודם.
- למי שסובל מרמות שומנים גבוהות בדם חשוב לזכור שמאכלי הפסח
משופעים בביצים המכילות כמות גבוהה של כולסטרול, ולכן מומלץ להימנע מאכילת
מציות (מצה ברייט) ושאר מאכלים המכילים הרבה ביצים. - למי מומלץ להימנע מאכילת מצות ? כל אלו שהיו להם חסימות במערכת העיכול,
לסובלים ממחלות דלקתיות או אוטואימוניות של מערכת העיכול מומלץ להימנע מאכילת
מצות או קמח מצה.
- יש לזכור כי מצות או קמח צמה עלול לגרום לעצירות לחלק מהאנשים ולכן מומלץ לשתות הרבה.
מאידך , מצות עלולות לגרום לשלשולים ולרגישים מומלץ להימנע מאכילתם.
- כדאי לצאת ולטייל בכל אותם מקומות יפים בארצנו. כך נמנע מזלילת יתר ולחילופין
נבזבז קלוריות בפעילות גופנית.
* ד"ר שרה קפלן, , PhD ,RD לשעבר דיאטנית ראשית מאוחדת ,מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה,
מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.