ד"ר שרה קפלן, PhD ,RD דיאטנית קלינית
בכתב העת BMJ פורסמו לאחרונה נתונים חדשים, המציינים כי צריכה תדירה של מזון מטוגן, במיוחד עוף ודגים מטוגנים, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה שהיא, ותמותה משנית למחלות לב וכלי דם בקרב נשים בארצות הברית.
מטרת המחקר הייתה לבדוק את הקשר בין צריכה כוללת וצריכה פרטנית של מוצרי מזון מטוגנים עם שיעורי תמותה מכל-סיבה ושיעורי תמותה משנית לסיבות ספציפיות, בקרב נשים בארצות הברית. המחקר, מסוג עוקבה פרוספקטיבי, כלל 106,966 נשים לאחר-מנופאוזה, בגילאי 50-79 שנים, שגויסו בין השנים 1993-1998 והיו במעקב עד פברואר 2017.
עיקרי הממצאים כללו את שיעורי התמותה מכל-סיבה, תמותה בשל מחלות לב וכלי דם ותמותה בשל ממאירות.
במהלך קרוב לשני מיליון שנות-מעקב תועדו 31,558 מקרי תמותה.
בבחינת הצריכה של כלל המזונות המטוגנים, נמצא כי בהשוואת צריכה של לפחות מנה אחת ביום, מול אי-צריכה של מזון מטוגן, יחס הסיכון המתוקן עמד על 1.08 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.16) בסיכון לתמותה מכל-סיבה ועל 1.08 (רווח בר-סמך 95% של 0.96-1.22) בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם.
בהשוואה בין אלו שצרכו לפחות מנה אחת של עוף מטוגן בשבוע, לאלו שלא אכלו עוף מטוגן כלל, תועדה עליה של 13% בסיכון לתמותה מכל-סיבה (רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.19) ועליה של 12% בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם (רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.23). בבחינת צריכת דגים מטוגנים,נמצאו יחסי הסיכון מקבילים שעמדו על 1.07 (רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.12) לתמותה מכל-סיבה ו-1.13 (רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.22) לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם.
לא נמצא קשר מובהק בין הצריכה הכוללת של מזון מטוגן, או צריכת מזונות מטוגנים מסוימים, ובין הסיכון לתמותה עקב מחלות ממאירות.
מסקנת החוקרים: נמצא כי בקרב נשים האוכלות מזון מטוגן לעיתים קרובות, בפרט עוף או דגים מטוגנים, קיים סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם.
ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.