ד"ר שרה קפלן, PhD ,RD דיאטנית קלינית*
לאחרונה מדובר יותר ויותר על הקשר בין עמידות לאינסולין וצריכת פרופיונאט . אולם חשוב לציין כי למרות הממצאים המבטיחים, נדרשים מחקרים נוספים על מנת לאשר את יעילותה של הפרופיונאט בטיפול בעמידות לאינסולין .
(להבנת המאמר הנוכחי כדאי לקרא קודם את המאמר על עמידות לאינסולין)
מהי פרופיונאט ומהן השפעותיה על תהליכים המתרחשים בגוף?
פרופיונאט היא חומצת שומן קצרת שרשרת, המיוצרת במעי הגס על ידי חיידקי המעי , (בעיקר על ידי חיידקי Propionibacteriumו- ( Bacteroides.תוך כדי פירוק של סיבים תזונתיים מסוימים.
נמצא כי לפרופיונאט מספר תפקידים הקשורים לתהליכים המתרחשים בגוף, כולל חילוף חומרים ליצירת אנרגיה, ויסות תיאבון, והגנה על בריאות המעי.
וביתר פירוט:
- לפרופיונאט השפעה על הרכב המיקרוביום: היא יכולה להשפיע על הרכב חיידקי המעי על ידי עידוד צמיחת חיידקים מועילים והגבלת צמיחת חיידקים מזיקים.
- לפרופיונאט השפעה חיובית על מטבוליזם הגלוקוז: מחקרים הן על בעלי חיים והן בבני אדם מצביעים על כך שפרופיונאט עשויה לשפר את ספיגת הגלוקוז בתאים, להגביר את הפרשת האינסולין ולשפר את רגישות התאים לאינסולין.
- לפרופיונאט קשר למניעת השמנה: היא בעלת יכולת להשפיע על פעילות המוח דרך מערכת העצבים האוטונומית ובכך להשפיע על התיאבון, מצב רוח וההתנהגות. על ידי הפחתת התיאבון ושיפור חילוף החומרים יכולה הפרופפיונאט לעזור במניעת ההשמנה .
- לפרופיונאט יכולת הגנה על בריאות המעי: על ידי הגברת היכולת של המעי למנוע חדירת חיידקים מזיקים לזרם הדם.
- לפרופיונאט יכולת בהפחתת דלקת: הפרופיונאט יכולה להפחית דלקת כרונית בגוף, הקשורה למגוון מחלות כרוניות ולעמידות לאינסולין.
מהו הקשר האפשרי בין פרופיונאט ועמידות לאינסולין?
- השפעה על קולטני אינסולין: הפרופיונאט עשויה להשפיע על ביטוי ועל רגישות של קולטני אינסולין בתאים.
- השפעה על מטבוליזם של שומנים: פרופיונאט עשויה להשפיע על תהליכים מטבוליים הקשורים לשומנים, ואלו קשורים קשר הדוק לעמידות לאינסולין.
- השפעה על מערכת העצבים: פרופיונאט עשויה להשפיע על מערכת העצבים המרכזית וההיקפית, אשר מעורבת בוויסות של מטבוליזם של גלוקוז.
מאיפה נקבל פרופיונאט?
- מתזונה עשירה בסיבים תזונתיים: המצויים בקטניות, (כעדשים, חומוס, שעועית ) דגנים מלאים, (כשיבולת שועל, קינואה, חיטה מלאה.) פירות (כתפוחים, אגסים, בננות.)וירקות, (כאספרגוס, כרובית, ברוקולי.)
- ממזונות פרוביוטיים: כיוגורט, קומבוצ'ה וכרוב כבוש.
- ממזונות מותססים אחרים: כקימצ'י, מיסו.
- מזונות עשירים בפוליפנולים: פירות יער: (כאוכמניות, תותים, פטל.)
- ממזונות פרה-ביוטיים: כשום, בצל, אספרגוס ובננות המשמשים כמזון לחיידקי המעי המייצרים פרופיונאט.
מהן ההשלכות הקליניות אפשריות?
- טיפול בעמידות לאינסולין: פרופיונאט או תוספים המכילים פרופיונאט עשויים להיות בעתיד טיפול משלים או עיקרי בעמידות לאינסולין וסוכרת מסוג 2.
- מניעת עמידות לאינסולין: תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, המעודדת צמיחה של חיידקי מעי המייצרים פרופיונאט, עשויה לסייע במניעת עמידות לאינסולין.
לסיכום
אין ספק כי הקשר בין פרופיונאט ועמידות לאינסולין הוא נושא חשוב ביותר, מחקרים מצביעים על כך שפרופיונאט עשויה להיות בעלת פוטנציאל לטיפול ומניעת עמידות לאינסולין. עם זאת, חשוב לזכור כי נדרשים מחקרים נוספים להבנה מלאה של כל המנגנונים המדויקים וההשלכות הקליניות של פרופיונאט.
הערה חשובה: המידע המוצג במאמר זה נועד למטרות מידע בלבד ואין להחליף בו ייעוץ רפואי.
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.