הבדל בין נשים וגברים – יש גם בתזונה
בשנים האחרונות מסתבר כי תזונה בריאה, מתאימה באופן ייחודי לכל אחד ואין אדם דומה למשנהו.
מסתבר, הבדלים בין נשים וגברים קיימים בתחומים שונים: במבנה הפיסיולוגי (הופעה חיצונית), בהתנהגות, במבנה הפסיכולוגי, בתחלואה ועוד.
בשנים האחרונות הופנם הבדל זה והוא מתבטא בטיפול הרפואי ובהכוונת הרפואה המונעת ובמקביל גם לתזונה המונעת ולטיפול התזונתי המוענק ע"י דיאטנים/ות לחולים במחלות שונות .
התזונה המגדרית (זו המתאימה לכל אחד מהמינים) מדגישה כי לגברים ולנשים צרכים תזונתיים שונים.
דוגמאות להבדלים בריאותיים בין נשים לגברים:
- מחלת האוסטיאופורוזיס הבאה לביטוי בשני המינים, שכיחה יותר בנשים .
- שכיחות מחלות לב וכלי דם זהה בנשים וגברים, ברם הופעתן בנשים הינה כ 10 שנים מאוחר יותר מבגברים ואז בצורה קשה מסוכנת יותר.
- נשים סובלות פי שלוש יותר מגברים מתסמונת המעי הרגיז , המתאפיינת בעיקר במחושים בבטן תחתונה.
- נשים סובלות יותר ממחלות הקשורות למערכת החיסון כמו דלקות פרקים, טרשת נפוצה, לופוס (זאבת) ופגיעה בבלוטת התריס (שכיחות גבוהה פי שלוש מבגברים).
- שכיחות דיכאון גבוהה יותר בנשים, אולי בשל הבדלים הורמונאליים ואולי בשל יצירה מופחתת של סרוטוני ן- כימיקל עצבי, ("נוירוטרנסמיטר",) שכאשר רמתו נמוכה יש ירידה במצב הרוח, בתוקפנות, ואיך לא ברעב וכמיהה למזונות מתוקים.
- המוח הנשי שונה מהגברי בכך שמכיל יותר נוירונים ויותר סיבי עצבים העוברים בין שתי האונות מאשר המוח הגברי.
- קיים הבדל בין השמנה גברית המכונה "השמנת תפוח" , כאשר רוב השומן מרוכז באזור הבטן העליונה והשמנה נשית המכונה "השמנת אגס" כשרוב השומן מרוכז בירכיים.
- "השמנת תפוח" מסוכנת יותר ואינה "תמימה" , אלא מעודדת התפתחות מחלות לב וכלי דם, כמו גם עלייה בהתפתחות סוכרת, לחץ הדם ושומני הדם. לעומת זאת "השמנה נשית" אינה מסוכנת ,אך קשה לטיפול והירידה במשקל איטית יותר.
- אחוז השומן אצל נשים גבוה יותר מבגברים , יתכן ובשל הורמון הלפטין (המכונה "הורמון השובע".) ידוע שמרקמת השומן ובפרופורציה למשקלה מופרש "הורמון השובע" וכיום אף מבינים שעודף הלפטין המופרש גורם לירידה ברגישות אליו ובמקום שיגרום לדיכוי התיאבון נוצרת עמידות ללפטין ומצב של עידוד התיאבון ובעקבותיו עלייה נוספת במשקל.
טיפול תרופתי :
מינון התרופות הניתן לנשים שונה מזה הניתן לגברים. יתכן ובגלל פירוק איטי יותר של התרופות בכבד הנשי ויתכן ובשל השוני ההורמונאלי ביניהם. בהתאם, השפעת תרופות על נשים שונה מאשר על גברים- לדוגמא אספירין משפיע פחות על נשים ויותר על גברים.
תוספי תזונה:
מסתבר לאחרונה כי תוספי תזונה פועלים שונה בין המינים : בנשים שלא כבגברים, לא נמצאה השפעה לסיבים על הורדת רמות שומני הדם. לנוגדי החמצון בתוספי תזונה ,נמצאה השפעה על הפחתת סיכון לתחלואה בגברים, ולא נמצאה השפעה על נשים.
העדפות תזונתיות :
ואם לא די בהבדלים המהותיים שצוינו עד כה, הרי שגם ההעדפות התזונתיות הנשיות והגבריות שונות במהותן. גברים יעדיפו מוצרי בשר בעוד שהנשים כמהות יותר למוצרי מזון מקבוצת הפחמימות כלחם, פסטות, תפ"א ובמיוחד מזונות מתוקים כעוגות, עוגיות ושוקולד. מתברר כי יש קשר לרמת הסרוטונין הנמוכה יותר בנשים ובמיוחד לפני המחזור החודשי, אזי יורדת רמת הסרוטונין ועמו יורד גם מצב הרוח ובמקביל הגוף מאותת על צורך בפחמימות.
ומה לגבי התפריט הדיאטטי להרזיה ?
אכן, כיום התפריט הדיאטטי הניתן להרזיה לגברים אינו בהכרח זהה לזה ניתן לנשים ובתכנון התפריט נלקחים בחשבון הצרכים והדרישות התזונתיות המתאימות למינים.