מהי תופעת גסטרופרזיס ?
מצב בו התנועות הלא רצוניות של שרירי הקיבה אינן מתפקדות כנדרש. במצב זה , השרירים החזקים בקיבה מתכווצים ודוחפים את המזון מהקיבה לכוון מערכת העיכול. במצב של גסטרופרזיס, תנועתיות הקיבה חלשה או שאינה מתקיימת, אזי נמנעת התרוקנות נורמלית של הקיבה .
בנוסף, תופעת הגסטרופרזיס יכולה להוות חלק מבעיית תנועתיות רחבה יותר של מערכת העיכול כולה, מצב הקרוי Chronic Intestinal Pseudoobstruction – CIP. בו יש פגיעה בתנועתיות המעי לכל אורכו הגורמת לתופעה דמוית חסימת מעי, למרות שבפועל אין חסימה אנטומית שלו.
מאחר וגסטרופרזיס משבשת את תהליך העיכול, היא עלולה לגרום לבחילות והקאות, צרבת, תחושת מלאות (גם אחרי ארוחה קטנה) כאבי בטן, שינויים ברמות הסוכר בדם (עליית רמת הסוכר בדם),היעדר תיאבון, ירידה במשקל ועד תת-תזונה.
גורמי סיכון: סוכרת , ניתוח בקיבה או בוושט , תרופות מסוימות המאטות את קצב התרוקנות הקיבה (כאופיאטים, חוסמי תעלת סידן), סקלרודרמה (מחלת רקמות החיבור( , מחלות מערכת העצבים המרכזית דוגמת פרקינסון או טרשת נפוצה ,תת פעילות בלוטת התירואיד ועד גסטרופרזיס אידיופטית (ללא סיבה ידועה).
הטיפול בבעיה:
לגסטרופרזיס אין מרפא ידוע, ואולם שינויים בתזונה וטיפול תרופתי עשויים להוביל להקלה משמעותית. הטיפול הינו מדיאטה מבוקרת ועד השתלת קוצב בבטן, תלוי בחומרת המצב .
בשלב ראשון התאמה דיאטטית – עם מעט סיבים, דלת שומן ובעיקר נוזלית.
והיה ואין הקלה ממשיכים לטפל בעזרת תרופות המרוקנות את תכולת הבטן. אופציה נוספת היא ניתוח היוצר פתח חדש בין הקיבה למעי הדק. אך ניתוח זה טומן בחובו סיכונים כגון דימום, זיהום ואפילו דום לב.
תיאור המקרה של א.ד.
א.ד בת 25 שנה. עד לפני כשנה שקלה 89 ק'ג גובה 1.60 BMI-34.7 . מבלי משים החלה א.ד לרדת במשקל ,לדבריה ללא ביצוע תהליך דיאטטי מכוון להרזיה. עד שא.ד קלטה כי מצבה יוצא מכלל שליטה , היא כבר השילה כמחצית ממשקלה והגיעה ל-47 ק'ג. בברור שנעשה לא.ד. הסתבר כי היא סובלת מתופעה הנקראת גסטרופרזיס – שיתוק קיבה. כלומר, הקיבה אינה יכולה להניע מזון לאורך מערכת העיכול לכיוון המעיים, מאחר והשרירים המבצעים פעולה זו אינם עובדים. התוצאה, המזון מתעכל בקיבה באיטיות רבה ורובו נשאר בתוך הקיבה ללא יכולת לנוע הלאה וגורם לכאבי בטן ותחושת בחילה המובילים להקאות ולירידה דרמטית במשקל של כ -1 ק'ג מידי שבוע.
בשלב מסוים מצאה עצמה א.ד. מקיאה כ-45 פעמיים ביום ,דבר שהוביל לתזונה לקויה בעקבותיה החל שערה לנשור כמו גם הציפורניים ברגליים. מבחינה רגשית, א.ד. החלה להידרדר ושמחת חייה נעלמה.
לא.ד. הותאם תפריט מתאים לבעייתה ולאורח חייה ,בנוסף לטיפול התרופתי שלא הספיק לפתרון הבעיה.
הטיפול התזונתי כלל התאמה דיאטטית אישית ושינויים בהרגלי התזונה כ- אכילת ארוחות קטנות במרווחי זמן קצרים, העדפת מזון נוזלי ומרוסק ,הקפדה על לעיסה מרובה של המזון, אכילת פירות וירקות מבושלים במקום פירות וירקות טריים,הימנעות מירקות ופירות עתירי סיבים תזונתיים, העדפה של המזונות דלי שומן ,שתית מים עם כל ארוחה, ביצוע פעילות גופנית מתונה לאחר הארוחה, והימנעות ממשקאות מוגזים, אלכוהול ועישון
הטיפול התרופתי: תרופות לעידוד פעילות שרירי הקיבה ותרופות לשליטה בבחילות ובהקאות.
כיום מצבה יציב , הירידה במשקל פסקה וא.ד. חזרה לתפקוד מלא.