הבלוטה הגדולה בגוף האדם היא הכבד. משקלו 1-1.5 ק"ג והוא בעל תפקידים רבים הקשורים למטבוליזם החלבונים והשומנים .בין שאר תפקידיו ידוע הכבד כמנטרל רעלים ועוסק בייצור תרכובות שונות. אחת ממחלות הכבד, הינה כבד שומני לא אלכוהולי.
מהו כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD)?
אנו מכירים 2 סוגי כבד שומני : האחד כתוצאה מצריכת אלכוהול והשני שאינו קשור לצריכת אלכוהול ,אלא כתוצאה מרמה גבוהה של טריגליצרידים שהם שומנים הנוצרים בתאי הכבד. מבין הגורמים להיווצרות הכבד השומני הלא אלכוהולי : סוכרת מסוג 2 , השמנה, רמה מוגברת של טריגליצרידים בדם.
הסיכון של כבד שומני לא אלכוהולי
המצאות NAFLD הוא גורם סיכון להתפתחות דלקת בתאי הכבד והצטלקות רקמת הכבד, העלולים להוביל לשחמת הכבד וסרטן הכבד.
תסמינים
לרוב אין ורוב האנשים אינם מודעים לבעיה. לעיתים ניכרת עייפות מוגברת או מחושים בצד הימיני של הבטן.
אבחון
ברוב המקרים מתגלית הבעיה בבדיקות דם, כאשר ניכרת עלייה באנזימי הכבד. רק לאחר שלילת סיבות אחרות כמו צריכת אלכוהול ,תרופות שונות העלולות לגרום נזק לכבד או מחלות ויראליות שונות ולאחר הוכחה באולטראסאונד בטן.
טיפול
הטיפול מתמקד העיקר בגורמי הסיכון לכבד שומני : איזון הסוכרת,הפחתת ברמות שומני הדם,ירידה הדרגתית ואיטית במשקל בליווי פעילות גופנית ושינוי בהרכב התפריט.
הנחיות התזונתיות לטיפול בכבד שומני
- הימנעות משתיית משקאות אלכוהוליים, מיצי פירות ומשקאות קלים הממותקים בסוכר.
- המעטה באכילת פחמימות פשוטות כמו: סוכר, ריבה, דבש, קמח לבן,עוגות, עוגיות וממתקים. בעיקר הגבלת צריכת פרוקטוז מפירות, סירופ עשיר בפרוקטוז כסירופ תירס או מזונות מכילי פרוקטוז
- הפחתה בצריכת מזונות מכילי חומצות שומן טרנס (שומן מוקשה ) שומן רווי וכולסטרול כמוצרי חלב שמנים, בשרים שמנים,מאפים המכילים מרגרינה או חמאה.
- צריכה מוגברת של דגים המכילים אומגה 3 כסלמון, מקרל,קוד,הליבוט,טונה ,סול וסרדינים.
- צריכה מתונה של שומן חד בלתי רווי ושומן רב בלתי רווי כמו:שמן זית, אבוקדו,אגוזי מלך, שקדים וטחינה