נשירת שיער מתונה היא תהליך נורמלי וטבעי. אבל אם קמת מהמיטה וגילית שחלק ניכר ממחלפותייך נשאר שם הרי שיש לך סיבה לדאגה.
דיאטה לא מאוזנת, בעיות הורמונלית, ומתח הן רק חלק מהסיבות לאובדן שיער זמני. הבשורה הטובה היא שיש בכוחה של תזונה נכונה להחזיר עטרה ליושנה.
אורך החיים של שערה נע בין שלוש עד שש שנים. בכל זמן נתון, חלק מהשיער צומח, חלקו נושר וחלקו נשאר במקומו. אדם בריא מאבד בממוצע 50-100 שערות ביום. כמות השיער שאובדת ביום אינה בהכרח תהליך קבוע, ולרוב השיער צומח מחדש, כך שאיבוד כמות מסויימת של שיער הוא תהליך נורמלי. אבל אצל חלק מהאנשים שיעור נשירת השיער גדול משיעור הצמיחה.
הסיבות לכך שונות: גנטיקה, תזונה לקויה, דיאטת הרזייה לא מאוזנת, בעיות הורמונליות, גיל, תקופה שאחרי לידה, תרופות (כגון תרופות כימותרפיות), טיפולים בקרינה, דלקות, מתח, שימוש בחומרים כימיים על השיער ואיבוד מהיר ולא מבוקר של משקל. גם מחלות מסוימות כמו אנמיה, רמות נמוכות של הורמוני בלטות התריס, זאבת (לופוס) וסרטן עלולות לגרום לנשירת שיער מוגברת, בכל אחד מאזורי הגוף בו צומח שיער.
ברוב המקרים איבוד השיער אינו קבוע, וכאשר מצליחים להשתלט על המחלה השיער מתחיל לצמוח מחדש. מחסורים תזונתיים יכולים להיות סיבה להאצת נשירת שיער זמנית או לפגימה בו. מחלת האנורקסיה נרבוזה גורמת לתת תזונה חריפה וכתוצאה מכך גורמת נזק לשיער ומביאה לנשירתו. ככל שהפרעת האכילה נמשכת זמן רב יותר, כך יווצר קושי רב יותר בהשלמת השיער שנשר. חזרה לתזונה מאוזנת ונורמלית תאפשר לשיער לצמוח.
אבל לא רק מקרה קיצוני של מחסור במזון יכול להביא לנשירת שיער. גם איבוד משקל מהיר בדיאטת הרזיה חריפה הוא סיבה נפוצה להתפצלות השיער, החלשתו ונשירתו. איבוד משקל מהיר מדי או דיאטה לא מאוזנת עלולים לגרום לחוסר איזון בגוף שיביא לעלייה בנשירת השיער – לכן חשוב לרזות בדיאטה נכונה, מאוזנת ומותאמת לצרכים האישיים של כל אחד.
גם מתח (מבעיות בעבודה, מאכזבה, ממחלה קשה וכדומה), עלול לגרום לנשירת שיער מהירה אצל נשים וגברים. איבוד שיער הקשור למתח ייעלם לרוב אם גורם המתח ייעלם.
נשירת שיער קבועה נובעת מסיבות תורשתיות, ואין מה לעשות חוץ מלהשלים עם המצב. לעומת זאת, נשירת שיער זמנית, מוגברת או איטית, נובעת בין היתר מתזונה לקויה.
דיאטה בריאה חייבת להיות מגוונת ולהכיל מוצרי דגניים, ירקות, פירות, מוצרי חלב דלי שומן, בשר רזה, דגים, עופות, קטניות ושומנים לא רווים דוגמת שמן זית, קנולה וכד'. תזונה טובה תספק גם פחות קלוריות ופחות שומנים וסוכרים, ותאפשר במקביל לשמור על משקל תקין ויציב.
נשירת שיער שמקורה בממחסור תזונתי, ניתן לתקן בעזרת דיאטה עשירה בוויטמין A, חלק מקבוצת ויטמיני B, ביוטין, ויטמין C, נחושת, ברזל, אבץ ,חלבון ומים. כך שאם כל הבית שלך מלא בשערות, ואין לך אפילו כלב, כדאי לפעול לפי המלצות התזונה העולמיות ולצרוך 5 מנות פירות וירקות ביום, כדי להיות מכוסה.
ויטמין A צריכה של ויטמין A חיונית לתפקודן התקין של הרקמות הריריות ומערכת החיסון, להגנה מפני תהליכי חמצון, להאטת הזדקנות העור ולהשתתפות בתהליכי התמחות של תאים, כולל השיער והקרקפת. מחסור ארוך טווח בוויטמין A עלול להביא להרס שורשי השיער, וכתוצאה מכך לגרום לאיבוד שיער ולהופעת קשקשת. הגוף מקבל ויטמין A ממקורות צמחיים כמו בטא קרוטן ההופך בגוף לוויטמין A. מקורות הבטא קרוטן הם ירקות ופירות כתומים כגזר, בטטה, דלעת ומנגו; ירקות אדומים כפלפל אדום; וכן ירקות עליים ירוקים כהים דוגמת תרד, פטרוזיליה ופלפל ירוק כהה. מהחי מקבל הגוף ויטמין A בצורת רטינול, מכבד, שמן דגים, ביצים, חמאה וחלב.
ויטמינים מקבוצה B
עם קבוצה זו נמנים ויטמין 6B, חומצה פולית וויטמין 12B. קבוצת ה-B חיונית ליצירה נורמלית של תאי דם אדומים (המוגלובין). התפקיד הראשוני של ההמוגלובין הוא לשאת את החמצן מהריאות לרקמות הגוף, כולל השיער.
שיער חזק ובריא תלוי באספקה מתמדת וקבועה של דם וחמצן.
מכאן שמחסור בוויטמיני B עלול לגרום להפחתה באספקת דם וחמצן לשיער, להגברת נשירת השיער, לשבירתו ולהאטה בצמיחתו.
ויטמין 6B
משתתף בתהליכי חילוף החומרים של חלבונים. המקורות הטובים לקבלת 6B הם מזונות עשירים בחלבון כמו: עוף, דגים, כבד ופולי סויה, וכן דגניים, חיטה מלאה, אגוזים וקטניות המכילים גם הם כמות סבירה מהויטמין. הכמות המומלצת לצריכה של ויטמין 6B הינה 1.6-2.0 מיליגרם ליום למבוגר בריא.
חומצה פולית
משתתפת ביצירת תאים ותאי דם אדומים, ופועלת יחד עם ויטמין 12-B.
מקורות לומצה פולית הם ירקות עליים, מיץ תפוזים, אבוקדו, ברוקולי, כבד ודגניים מועשרים.
ויטמין 12B
משתתף ביצירת תאים ותאי דם אדומים, חשוב לתפקוד מערכת העצבים ופועל יחד עם החומצה הפולית. B12 מצוי ברוב המזונות מהחי – בשר, דגים, עופות, ביצים וחלב ומוצריו.
ביוטין
מחסור בביוטין (גם הוא ויטמין מקבוצה B)נדיר אצל אלה האוכלים דיאטה מאוזנת. ביוטין מצוי במזון אך גם מיוצר במערכת העיכול על ידי חיידקים המצויים במעיים. הביוטין משתתף בחילוף החומרים של חומצות אמינו, חומצות שומן ופחמימות. מקורות המזון לביוטין הם קטניות, שמרים וביצים.
במצבי מחסור בביוטין תתרחש נשירת שיער. דוגמה למצב בו חלה נשירת שיער מחוסר בביוטין נצפתה במחקר שנעשה על מטופלים שקבלו הזנה תוך ורידית (ללא השתתפות מערכת העיכול בתהליך). תזונה כזו גרמה למטופלים לאבד את שיערם מאחר ולא ייצרו ביוטין במערכת העיכול ולא קיבלו ביוטין בהזנה. תוספת ביוטין תשפר את המצב.
ויטמין C
משמש כבולם חימצון ומשפר את תפקוד מערכת החיסון. הוא עשוי לסייע במניעת הזדקנות, מחלות לב וכלי דם ומחלות סרטן. בנוסף, הוויטמין משפר את ספיגת הברזל במעי ומשתתף בתהליך ייצור הקולגן – החלבון העיקרי ברקמות החיבור. מחסור חמור בוויטמין C יכול לגרום לשיער להיות בעייתי ומתפצל. מקורות טובים לוויטמין C הם ת ופירות כמו כפלפל אדום וירוק, כרוב, כרובית, ברוקולי, גויאבה, קיווי, תות שדה, פרי הדר, עגבנייה ומלון.
מים הם המרכיב התזונתי החשוב והחיוני ביותר. הם הכרחיים להתרחשותם של כל התהליכים בגוף, החל מהעברת חומרים שונים בתוך הגוף ועד לסילוקם ממנו. המים מהווים את עיקר תוכן התאים והרקמות, וממיסים את רוב החומרים בגוף. מאזן נוזלים תקין הוא הגורם החשוב ביותר לשמירת בריאות השיער והבריאות בכלל. לכן הקפידו למלא אחר ההמלצה ולשתות לפחות 8-10 כוסות מים ביום.