ב- 1.1.2020 יצאה לדרך הרפורמה לסימון המזון.( הסימון האדום והסימון הירוק) הסופרמרקט נראה שונה, היות ובמסגרת הרפורמה חלה חובת סימון מוצרי מזון ברשתות בהתאם לסיווג שהוגדר להם.
מטרת הסימונים – לעזור לקהל הרחב להבין מה מכיל המוצר ובהתאם ,לקבל החלטה מושכלת כיצד לבחור נכון את מזונותיו. מה כדאי לצרוך, באיזה מוצר לבחור ו/או האם בכלל כדאי לצרוך מוצר מסוים?.לדוגמא- איזה יוגורט עדיף לקנות ? באיזה קרקר יש פחות נתרן?
משרד הבריאות מסביר : ישנם 2 סימונים : אדום חובה וירוק וולונטרי
הסימון האדום: נועד ליידע את הקהל כי המזון מכיל כמות גבוהה של נתרן (מלח),ו/או סוכרים ו/או חומצות שומן רוויות (שומנים). בנוסף, יסומן סך הסוכרים ( מתוך סך הפחמימות) באמצעות מספר כפיות סוכר. את הסימונים האדומים מחויבים היצרנים להוסיף למוצרים המכילים כמויות גדולות מערכי הסף שנקבעו לסוכר, שומן רווי ו/או נתרן.
ערכי הסף: בשלב הראשון של הרפורמה, יחוייבו בסימון האדום מוצרים המכילים : יותר מ–500 מ"ג נתרן, יותר מ–13.5 גרם סוכר, או יותר מ–5 גרמים שומן רווי ל–100 גרם. אלו יסומנו במדבקה אדומה ועליה הכיתוב: "שומן רווי בכמות גבוהה", "נתרן בכמות גבוהה", "סוכר בכמות גבוהה"
בשלבים הבאים של הרפורמה , הרף המגדיר כמות גבוהה יפתח בהדרגה.
הסימון הירוק: אינו סימון חובה, היצרנים יכולים להוסיפו למוצרי מזון במידה והם עומדים בתנאים שנקבעו ע"י הועדה המדעית של משרה"ב.
ולמרות הכתוב לעיל עדיין יש סתירה בין הסימון לבין המלצות הדיאטניות ,כמו משקאות דיאט שאינם מומלצים על ידי הדיאטניות ,אך אינם מסומנים בסמל אדום. או טחינה שהינה מרכיב אחד בלבד –השומשום, שאמורה לקבל פטור מהסימון האדום ובכל זאת תקבל סימון אדום במידה ובתהליך הייצור הוסף לה מלח / נתרן.
ולכן, כאשר אתם הולכים לקנית המזון הבאה שלכם , כדאי להתייחס לסימונים החדשים המהווים דרך לשמירה על בריאותכם. חשוב לשים לב – העובדה שמזון אינו מחויב לסמלים ,איננה מהווה הצדקה לשיווקו כאילו הוא מומלץ או עומד בדרישות משה"ב
) מתוך פרסום אגף התזונה במשרד הבריאות ו- e-Med Nutrition ). למידע נוסף על סימון תזונתי לחצו כאן
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.