גסטרופרזיס

מהי תופעת גסטרופרזיס ? מצב בו התנועות הלא רצוניות של שרירי הקיבה אינן מתפקדות כנדרש. במצב זה , השרירים החזקים בקיבה מתכווצים ודוחפים את המזון מהקיבה לכוון מערכת העיכול. במצב של גסטרופרזיס, תנועתיות הקיבה חלשה או שאינה מתקיימת, אזי נמנעת התרוקנות נורמלית של הקיבה . בנוסף, תופעת הגסטרופרזיס יכולה להוות חלק מבעיית תנועתיות רחבה יותר…

מיני מעקף קיבה (SGBG)

מהו הניתוח הבריאטרי ? בריאטריה היא הענף הרפואי שעוסק בהשמנת יתר חולנית. מקור השם במילה היוונית בארוס שמשמעותה כובד, עומס. ניתוח בריאטרי הוא ניתוח לטיפול בהשמנת יתר חולנית. הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית החלו להתפתח בשנות ה-50 של המאה ה-20, והם כוללים ניתוחים המגבילים את נפח הקיבה כגון: ניתוח להצרת קיבה על ידי טבעת , ניתוח שרוול קיבה וניתוחים הגורמים לתת-ספיגה כמעקף קיבה ומעקף…

בטן שמנה ומסוכנת

האם מדובר בגזרה הנובעת מהמציאות בה אנו חיים? למה זה מסוכן ומה הקשר לתסמונת מטבולית? תסמונת מטבולית, סינדרום X או תנגודת לאינסולין, כולם מתארים פגמים מטבוליים בגוף, המהווים גורמי סיכון להתפתחות סוכרת מסוג שתיים ומחלות טרשתיות של הלב וכלי הדם. התסמונת אינה מחלה, אלא שילוב של מספר תופעות המשפיעות זו על זו. התסמונת כוללת השמנה,…

שמן קוקוס כן לצרוך? לא לצרוך?

ד”ר שרה קפלן, PhD ,RD דיאטנית קלינית הדיון על  שומניים בריאים ולא בריאים מתנהל מזה שנים. לתזכורת, השומן במזון מורכב מחומצות שומן , שכולן בנויות מ”שרשרות” של אטומי פחמן, הקשורים זה לזה.  כשאין קשרים כפולים בין הפחמנים וכל הפחמנים רוויים באטומי  מימן, חומצת השומן נקראת  “חומצת שומן רוויה“. ככל שיש יותר חומצות שומן רוויות, השומן נוטה להיות מוצק…

תזונה ובריאות השן

באמצעות התזונה הנכונה והנבונה ניתן  לשמור על תקינות פעילותו של הגוף כל שכן למנוע  או לטפל בחלק מהמחלות השכיחות, במיוחד במערכת העיכול שתחילת פעילותה היא בלעיסה המתבצעת על ידי השיניים. התזונה הינה אחד הגורמים העיקריים המשפיעים על צורת השיניים, איכות החומר הבונה אותן, גיל בקיעתן וקצב צמיחתן בנוסף על תרומתם של גורמים תורשתיים וסביבתיים כמו…

יום העצמאות

חג העצמאות החג הלאומי שלנו, הפך בשנים האחרונות להילולת אוכל אחת גדולה. ממנגלים: בפיקניק, בחצר, במדשאות בגנים הציבוריים ואיפה לא. אין רע במנגל ויש בזה המון כיף, החל מהפגישה החברתית וכלה במזונות השונים האופייניים לכל עדה, משפחה וחברים. ובכל זאת איך עוברים את החג הזה בשלום דיאטטי? נהנים מהחברותה ומהאוכל- אבל מהאחרון במידה. שיטה טובה…

צרבת

 כיצד נזהה הצרבת? תחושת כאבים, לעיתים מלווה בטעם חמוץ מריר ובתחושה של מזון העולה ממערכת העיכול לפה, צריבה המקרינה לעיתים לכיוון הצוואר ,מעין בעירה  בחזה  המתרחשת  לאחר ארוחה דשנה. תופעת הצרבת נובעת  מחזרה של מיצי העיכול החומציים מהקיבה אל הוושט , אשר  בדר"כ  נחסמים על ידי טבעת שרירים בקצה התחתון של הוושט ,מחסום הוושט או…

נשירת שיער

נשירת שיער מתונה היא תהליך נורמלי וטבעי. אבל אם קמת מהמיטה וגילית שחלק ניכר ממחלפותייך נשאר שם הרי שיש לך סיבה לדאגה. דיאטה לא מאוזנת, בעיות הורמונלית, ומתח הן רק חלק מהסיבות לאובדן שיער זמני. הבשורה הטובה היא שיש בכוחה של תזונה נכונה להחזיר עטרה ליושנה. אורך החיים של שערה נע בין שלוש עד שש…

כבד שומני לא אלכוהולי

הבלוטה הגדולה בגוף האדם  היא הכבד. משקלו 1-1.5 ק"ג  והוא בעל תפקידים רבים הקשורים למטבוליזם החלבונים  והשומנים .בין שאר תפקידיו ידוע הכבד כמנטרל רעלים  ועוסק בייצור תרכובות  שונות. אחת ממחלות הכבד, הינה כבד שומני לא אלכוהולי. מהו כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD)? אנו מכירים 2 סוגי כבד שומני : האחד  כתוצאה  מצריכת אלכוהול  והשני שאינו…

יתר לחץ דם ותזונה

על פי ההערכות כרבע מאוכלוסיית העולם המערבי סובלת מיתר לחץ דם. בישראל נמצא כי 15-20% מהאוכלוסייה, (כחצי מליון אנשים בגילאי 20 שנה ומעלה) סובלת מיתר לחץ דם. הבשורה הטובה היא כי יש לנו את הכלים לעזור במניעה ובטיפול בלחץ דם. שינוי אורח החיים, תוך שימוש באנשי מקצוע מוסמכים ובמקרה הצורך טיפול תרופתי נאות כפי שיינתן…

התכווצויות שרירים ומגנזיום

מי מאיתנו לא חווה התכווצות שרירים, בעיקר בשרירי הרגליים ,ולעיתים קרובות בפתאומיות בלילה, מוכר? לפתע אנו חשים כאב חד והשריר הופך לנוקשה, מכווץ ובולט ,עד כדי כך שאפשר למששו ולחוש את ההתכווצות. לרוב ,ניתן לשחרר את ההתכווצות על ידי עיסוי השריר, מתיחתו או מתיחת השריר הנגדי ולעיתים יש צורך בעזרת טיפול תזונתי ו/או תרופתי. אחת…

סלט כרוב ואגסים

חומרים ¼ כרוב ירוק חתוך לפסים ¼ כרוב אדום חתים לפסים 2 אגסים חתוכים לפרוסות דקות 50 גרם גבינה לבנה מלוחה 5% 1 בצל יבש פרוס דק 1-2 כפות מיץ לימון או לפי הטעם 2 כפות שמן זית מלח, פלפל שחור לפי הטעם. אופן הכנה מערבבים את הכרוב הירוק עם האדום. מוסיפים את האגסים, הלימון…

השפעת שום על יתר לחץ דם

לשום ריח חריף ולא נעים ואולי דווקא הריח הזה יש בו משהוא בריא. ריח השום מגיע מתרכובות המבוססות על גופרית וידועות כאליל סולפידים (allyl sulfides), אותן תרכובות עשויות להגן על הלב. השום הידוע כתבלין שייך למשפחת הליליים ומקורו במרכז אסיה. בפולקלור של עמים רבים נחשב כבעל השפעה רפואית. סגולותיו הרפואיות זכו לתשומת לב כבר ב1500…

הסוכרת והטיפול התזונתי

הסוכרת והטיפול התזונתי – קצר ולעניין מחלת הסוכרת הנה אחת המחלות הנפוצות בקהילה עם אחוזי שכיחות הנעים בין 3%-6%. נכון להיום ברור כי, המחלה נמצאת בעלייה מתמדת בקרב אוכלוסיות שונות המאמצות להן את אורח החיים המערבי, דוגמת האוכלוסייה הערבית, התימנית והאתיופית בארץ. שכיחות המחלה עולה עם הגיל, כאשר מעל לגיל 65 שנה עד כ-20% מהאוכלוסייה…

בריאות השן ותזונה בהריון

האם להיריון השפעה על בריאות השן? האם ניתן למנוע נזקים בשיניים בתקופת ההיריון על ידי תזונה נכונה? מדוע נשים בהריון מתלוננות על נזק הנגרם לשיניהן במהלך ההיריון? רבים סבורים כי מקור הבעיות בבריאות השן נובע רק ממחסור בסידן, אזי לפני הכול חשוב לדעת כי העובר אכן לוקח את צרכיו השונים מהאם, אולם את הסידן אינו…