מי מאיתנו לא חווה התכווצות שרירים, בעיקר בשרירי הרגליים ,ולעיתים קרובות בפתאומיות בלילה, מוכר?
לפתע אנו חשים כאב חד והשריר הופך לנוקשה, מכווץ ובולט ,עד כדי כך שאפשר למששו ולחוש את ההתכווצות. לרוב ,ניתן לשחרר את ההתכווצות על ידי עיסוי השריר, מתיחתו או מתיחת השריר הנגדי ולעיתים יש צורך בעזרת טיפול תזונתי ו/או תרופתי.
אחת הקבוצות החשופות לסבול מהתכווצויות שרירים הינה קבוצת הגיל המבוגר. כשליש מהאנשים מעל גיל 60 חוו את התופעה, לפחות פעם אחת , אצל חלקם התדירות גבוהה יותר ולעיתים יום יומית או לילית לילית .כמחצית מהאנשים מעל גיל 80 סובלים גם הם. קבוצה נוספת היא נשים בהריון וספורטאים בעיקר אלו העוסקים בתריאלטון ,רצי מרתון או רוכבי אופניים .
הסיבות להתכווצויות שרירים שונות וקשורות במגוון מחלות או הפרעות :מחלות נוירולוגיות, מטבוליות,אי ספיקת כליות , אי ספיקת כבד, פעילות יתר או תת פעילות בלוטת התריס, הפרעות במאזן הנוזלים בגוף , הפרעות במאזן האלקטרוליטים בדם ועוד.
התכווצויות שרירים בלילה אופיינית למבוגרים אולם תיתכן בכל גיל .בטרם מתחילים טיפול תזונתי יש לשלול מחלות או סיבות ראשוניות לתופעה המצריכות טיפול קליני. במקרים בהם ההתכווצויות אינן תכופות ואינן גורמות להפרעה בתפקוד, פתרונות קלים יותר ניתנים כמו שתייה מרובה, עיסוי השריר ולאחרונה מדובר רבות גם על נטילת מגנזיום.
המגנזיום
בגוף האדם מצויה כמות של 20-24 גרם,
תפקידים: מווסת את פעילות השרירים והעצבים; מהווה חלק ממבנה העצם; משתתף בתהליכי ייצור אנרגיה על ידי הפעלת אנזימים שונים; קיימת סברה כי הוא עוזר במניעת יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם. צריכה מספקת של מגנזיום תסייע בשמירת בריאות תקינה ותפחית שכיחות תופעות שונות כאמור לעיל, מניחים כי צריכת המגנזיום בתפריט הרגיל עומד על 200-300 מג ליום. הצריכה המומלצת גבוהה יותר בין 420 מ"ג ועד 720 מ"ג למצבים בהם הדרישה גבוהה יותר כמו גדילה ופעילות גופנית נמרצת.
מקורות המגזניום במזון: חלב ומוצריו, קקאו, שוקולד, ירקות ירוקים, בשר, אגוזים, פירות יבשים, קטניות, דגנים מלאים.