מהו הניתוח הבריאטרי ?
בריאטריה היא הענף הרפואי שעוסק בהשמנת יתר חולנית. מקור השם במילה היוונית בארוס שמשמעותה כובד, עומס.
ניתוח בריאטרי הוא ניתוח לטיפול בהשמנת יתר חולנית. הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית החלו להתפתח בשנות ה-50 של המאה ה-20, והם כוללים ניתוחים המגבילים את נפח הקיבה כגון: ניתוח להצרת קיבה על ידי טבעת , ניתוח שרוול קיבה וניתוחים הגורמים לתת-ספיגה כמעקף קיבה ומעקף תריסריון.
למי מתאים הניתוח הבריאטרי ?
- לחולים בהשמנת יתר חמורה ((BMI>40kg/m2 שנכשלו בטיפול בבעייתם ע"י שינוי סגנון חיים ו/או טיפול תרופתי.
- לחולים בהשמנת יתר תחלואית ((BMI>35kg/m2 בלווי לפחות אחד מגורמי סיכון דוגמת סוכרת סוג 2, שומנים בדם, יתר לחץ דם , מחלת לב וכלי דם, כבד שומני, הפרעה בפוריות מישנית להשמנה, דום נשימה בשינה, בעיות אורטופדיות משניות להשמנה, NAFLD ואירוע טרומבואמבולי, אשר נכשלו בטיפול בבעייתם ע"י שינוי סגנון חיים ו/או טיפול תרופתי.
התוויות בעד הניתוח הבריאטרי:
- כישלונות חוזרים ונשנים לירידה במשקל
- יציבות נפשית
- מוטיבציה לשינויים
- ציפיות ריאליות מהניתוח
- נכונות למעקב ארוך טווח
- סביבה תומכת
התווית נגד לניתוח הבריאטרי :
- בעיות אנדוקריניות גורמות השמנה
- שימוש באלכוהול או בסמים
- מחלה פסיכיאטרית כרונית שאינה בשליטה
- חוסר הבנת היתרונות והסיכונים בניתוח.
- חוסר הבנת השינויים בסגנון החיים שידרשו לאחר הניתוח
סוגי הניתוחים הבריאטרים הקיימים: (הסברים ותאור בכתבה אחרת )
- ניתוח טבעת
- שרוול- Sleeve Gastrectomy
- מעקף קיבה- Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB)
- מעקף תריסריון לבלב – Biliopancreatic Diversion(BPD)
- מיני מעקף קיבה (SGBG)
מהו הניתוח מיני מעקף?
מיני מעקף קיבה (mini gastric bypass) הינו סוג של ניתוח הבריאטרי שהומצא בשנת 1997 על ידי כירורג בשם ד"ר רוטלידג בצפון קרולינה ארה"ב. בסוג ניתוח זה מחלקים את הקיבה לשני חלקים, יוצרים גדם של קיבה בצורת שרוול ואל הגדם מחברים לולאת מעי דק מרוחקת. באופן שכזה, מנטרלים את רוב הקיבה ומקטינים משמעותית את יכולת הקיבולת של הקיבה ,כמו גם שגורמים לתת ספיגה חלקית של המזון בגוף. התוצאה– הפחתת צריכת הקלוריות וירידה במשקל . בנוסף,בעקבות הניתוח מדכאים את הפרשת ההורמון גרלין האחראי לוויסות רמות הרעב והשובע.
למי מתאים ניתוח מיני מעקף ?
- לאנשים הצורכים מזונות עשירים בפחמימות בעיקר – מזונות מתוקים
- לאנשים הסובלים ממחלות נלוות להשמנה, כמו סוכרת מסוג 2 , יתר לחץ דם, דום נשימה, היפרליפידמיה (רמות כולסטרול ו/או רמות טריגליצרידים גבוהות בדם)
- . לאנשים שנותחו כבר בעבר בניתוח בריאטרי ,אך לא הצליחו להשיל כמות מספקת של ק'ג כפי שהיה מצופה באם היו עוברים ניתוח טבעת או שרוול.
למי לא מתאים ניתוח מיני מעקף?
- לסובלים ממחלות כמו :כיב קיבה, אולקוס ,צליאק, גסטריטיס, גסטרואנטריטיס, מחלות דלקתיות של המעי והקיבה, צרבות חוזרות וקשות, בקע סרעפתי גדול ,או סובלים מושט על שם ברט (שינויים טרום סרטניים בוושט)
- לאנשים שנותחו בעבר ניתוחי מעיים
- לאנשים הצורכים מינונים גבוהים של תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים ((NSAIDsלא כולל אספירין במינון עד 100 מג
- לסובלים מבעיות ספיגת ויטמינים
- לבעלי היסטוריה משפחתית או תסמונות גנטיות ואחרות המצויים בסיכון גבוה לפתח מחלות ממאירות
מהן תופעות הלוואי של ניתוח מיני מעקף?
תופעות הלוואי האפשריות לאחר הניתוח יכולות להיות בטווח הקצר וגם בטווח הארוך: תסמונת ההצפה, קשיי בליעה, אי סבילות למזונות שונים, כיבים במערכת העיכול, דימומים לאחר הניתוח, פריטוניטיס ועוד. בנוסף, יתכן מצב של מחסור בוויטמינים ומינרלים (עקב תזונה מוגבלת וירידה בספיגת חומרים מסוימים)
תיאור מקרה
ג.ש. בת 60 נשואה +7, פקידה. גובה 158 משקל 102 -BMI40.8. סובלת סוכרת מסוג 2 מטופלת עם אינסולין, יתר לחץ דם , היפרכולסטרולמיה, כבד שומני , השמנה חולנית.
ג.ש נוטלת את התרופות הבאות:
Stator (להורדת רמת הכולסטרול ) Lyrica(להפחתת כאבים עיצביים ) Cardiloc Concor (לטיפול ביתר לחץ דם ואי ספיקת לב) Cipralex (נגד דיכאון) Ramitens Tritace )להורדת לחץ דם) Plavix , קלופידקסל(למניעת היווצרות של קרישי דם) Nexium, )להפחתת הפרשת חומצה בקיבה ) Fusid(משתן) אינסולין NOVORAPID
בדיקות דם לפני הניתוח
הבדיקה | 9.1.18 | יחידות | ערכי יחוס |
Glucose | 110 | Mg/dl | 65-100 |
HB-A1C | 6.5 | % | 4-5.7 |
טרם הניתוח הייתה ג.ש במפגשי הכנה לקראת הניתוח שכללו הערכת אפיון דפוסי האכילה ,חישוב הקלוריות הנצרכות, הערכת ההרכב התזונתי הנצרך, מוכנות לשינוי ותאום ציפיות .
לאחר הניתוח, על מנת למנוע תופעות לוואי לא רצויות ולאפשר לג.ש הסתגלות למצב החדש, קבלה ג.ש הנחיות הדרגתיות (לפי ימים ושבועות והתקדמותה האישית) לאכילה החל ממזון במרקם נוזלי, דייסתי, מחיתי ועד נורמה מאוזנת תוך התייחסות לכמות החלבון ומקורותיו דהיינו הגעה ליעד של לפחות 1.1 גרם חלבון /ק"ג/ ליום , 130 גרם/ליום פחמימות מורכבות ו -20-35% שומנים מסך הקלוריות . הנחיות להימנעות מצריכת מזונות העלולים ליצור "סתימות" ומזונות מרוכזי סוכר מחשש לתסמונת ההצפה.
ג.ש. הגיעה בקביעות לייעוצים דיאטטיים תוך קבלת דיאטה ותפריטים מתאימים והנחיות והסברים על קבוצות המזון וחשיבות צריכתם .ג.ש. נוטלת תוספי ויטמינים ומינרלים בהתאם להנחיות . עם הזמן ניכרה ירידה הדרגתית במשקל . בנוסף, החלה לבצע פעילות גופנית כמו גם בדיקות דם למעקב .
חשוב לציין כי לאורך הדרך עברה את כל יעדי הטיפול קצרי טווח ואורכי טווח
יעדים קצרי טווח שהושגו על ידי ג.ש
- צריכת מזון מגוון ובריא
- לימוד דפוסי אכילה ושתייה חדשים והטמעתם באורח החיים הרציף
- חזרה לאכילת מרקם מזון רגיל.
יעדים ארוכי טווח שהושגו על ידי ג.ש
- משקל רצוי ושימורו.
- אכילה מאוזנת ובריאה
- מעקב דיאטנית צמוד
- נטילה שוטפת ורציפה של תוספי ויטמינים ומינרלים
- נהפחתה עד מניעת צרבות, ריפלוקס ו"התקעות" מזון