גאוט (שיגדון או צינית) היא מחלה כרונית האופיינית לגיל המבוגר ובגברים יותר מאשר בנשים. המחלה באה לידי ביטוי בהתקפים של דלקות במפרקים.
הדלקת מופיעה עקב הפרעה המטבוליזם של פורינים הגורמת לעלייה ברמת החומצה האורית בסרום ולשקיעת גבישי חומצה אורית (קריסטלים של (MSU) MONOSODIUM URATE )בנוזל המפרק.
מקור החומצה האורית מיצירה טבעית בגוף, ככתוב לעי'ל, כמו גם שמתקבלת לגוף ממזונות שונים בהם קיים ריכוז גבוה שלה כבבשר ודגי מאכל מסוימים.
ככול שרמת החומצה האורית בדם תהייה גבוהה יותר כך יגדל הסיכוי להיווצרות דלקת.
כאשר מופיעים אודם, נפיחות וכאבים חזקים במפרק אחד או יותר (במקרים רבים בבסיס הבוהן) יש להניח שנמצאים בהתקף של גאוט.
יש לציין שהדלקת יכולה להופיע במפרקים שונים,אם כי הנפוץ הוא בבסיס הבוהן ומכונה פודגרה (podagra)
חשוב לדעת כי גאוט היא מחלה כרונית שאינה ניתנת לריפוי. אולם בזכות טיפול יעיל ניתן להפחית את רמת החומצה האורית בדם ובכך למנוע את התקפי המחלה.
הטיפול למניעת התקפי גאוט הוא משני היבטים: טיפול תרופתי להפחתת רמת החומצה האורית בדם כמו גם להפחתת נפיחות וכאב יש שני סוגי כדורים: אלו המפחיתים את ייצור החומצה האורית בגוף ואלו המגבירים את קצב הפרשת החומצה האורית מהגוף בשתן.
מההיבט התזונתי- לחולי הגאוט מומלץ לצרוך דיאטה מאוזנת ומגוונת ככלל האוכלוסייה, אם כי רצוי להמעיט במספר מזונות , כגון בשר, דגים ואלכוהול. לכן, ממומלצת דיאטה הדומה לתזונה ים תיכונית או דיאטת הDASH. דיאטות העשירות בירקות ופירות, קטניות, מוצרי חלב דלי-שומן ושומנים בריאים, ועניות יחסית בבשר, שומן רווי וממתקים.
החשוב ביותר והמועיל ביותר הוא השגת משקל תקין ( ירידה במשקל לנזקקים ) או שמירת המשקל התקין ושתייה מרובה תוך צריכת תפריט מאוזן.
בזמן התקף חשוב ביותר להתייחס לתזונה הכוללת:
- נוזלים בכמות מספקת, 8-16 כוסות ביום.
- הגבלת צריכת אלכוהול.
- הגבלת צריכת מזונות מן החי ל120-180 גר' ליום.
- צריכה מתונה של חלבון, ממקורות צמחיים כגון טופו ואגוזים וכן ביצים ומוצרי חלב דלי שומן.
בתקופת רמסייה
- צריכת נוזלים מספקת, 8-16 כוסות ביום.
- הגבלת צריכת האלכוהול.
- ניתן לנסות לשלב מזונות מהחי לפי סבילות, אך עדיין לשמור על צריכה מתונה של חלבון.
- מומלץ לפזר ימים עם ארוחות מופחתות בפורינים בין ימים בהם צריכת הפורינים גבוהה.
- שמירה על משקל גוף תקין.
ישנם מאכלים ומשקאות שנמצאו כגורמי סיכון פוטנציאליים, אותם יש לצרוך בכמות מתונה בהתאם להנחיות הדיאטן/ית
- בשר אדום ואיברים פנימיים.(עדיף הודו או עוף)
- דגים ומאכלי ים. (למטופלים שאינם צורכים דגים, מומלץ ליטול תוסף המכיל EPA+DHA פעמיים בשבוע (כ1 גרם ליממה).)
- אלכוהול- בירה, ויסקי, וודקה, ערק, רום ועוד..למעט יין. ( נמצא קשר ישיר בין צריכת אלכוהול לבין הגברת הסיכון להיארעות גאוט, כאשר הקשר החזק ביותר נמצא בצריכת בירה, המכילה יחסית כמות גבוהה של פורינים. לעומת זאת, צריכה מתונה של יין לא נמצאה כקשורה להעלת הסיכון להיארעות גאוט.)
- משקאות קלים.(מאחר ומכילים פרוקטוז – פחמימה הקשורה ישירות לעלייה ברמות חומצה האורית בסרום. פרוקטוז מגבירה פירוק מולקולת ATP ל AMP המהווה פרקרוסר לחומצה אורית. ובנוסף, פרוקטוז מעלה את הסיכון לגאוט כי מעלה את התנגודת לאינסולין ואת הסיכון להיארעות תחלואות נוספות.)
מאכלים ומשקאות שנמצאו כגרומים מגנים פוטנציאליים או ללא השפעה על הסיכון לגאוט:
- מוצרי חלב דלי שומן
- ירקות
- חלבון מן הצומח, עדשים וקטניות
- אגוזים
לסיכום
הטיפול התזונתי בחולי גאוט מגוון, שכן לרוב חולי הגאוט מחלות נלוות נוספות כגון: השמנה, סוכרת מסוג 2, יתר שומנים בדם ויתר לחץ דם. גורמי סיכון אלו קשורים משמעותית בתזונה ובאורח החיים. מכאן, שהטיפול התזונתי כולל הנחייה תזונתית כמו גם הדרכה ולימוד המטופל לשינויי התזונה וההתנהגות האכילה.
תפריט מאוזן, מבוסס על תזונה ים תיכונית או דיאטת ה DASH, מתאים לאוכלוסיית חולים זו . חוץ מהתרומה הבריאותית, הם מספקים גיוון רב, מה שיכול לעודד את ההתמדה בהם.
במטופלי גאוט בעלי עודף משקל, מומלצת פעילות גופנית והרזיה מבוקרת והדרגתית בשל הנטייה של דיאטות קיצונית/ירידה מהירה במשקל להעלות את רמות החומצה האורית בסרום.