"שינוי מזג אויר בצורה קיצונית, אכילה מרובה עד הרגשת כובד, התעמלות מרובה ומופלגת, או חוסר פעילות ,הם חלק מהסיבות המוציאות את הגוף מסדריו והליכותיו הטבעיים, וכמובן שהדברים מסוכנים ומזיקים לגוף" . זוהי ציטטה שאמרו כבר חכמינו, ואין זו המצאה של ימינו.
תקופת החורף עשויה לשנות לרוב האנשים את סדרי החיים : הימים הקצרים, השהייה הארוכה בבית, הצפייה המרובה בטלוויזיה , הקור, ואפילו התלבושת המגושמת , כל אלה גורמים לשינוי בתזונה , לעשירה יותר כבדה מידי ולאו דווקא מאוזנת. כפועל יוצא מכך גם משמינים וגם לא מגנים מספיק על הגוף מפני תחלואת החורף. ולא רק בתזונה מדובר, אלא שגם הפעילות הגופנית משתנה ומתמעטת ואף היא עלולה להוסיף למשקל.
להלן מספר טיפים כיצד ניתן לעבור את החורף מבלי להשמין . יש להניח שחלקם מוכרים אולם האם יישמתם אותם?
כיצד להימנע מהשמנה?
השפעתם של גורמים חיצוניים וסביבתיים על אכילת היתר ידועה , כמו גם השפעתם של לחצים שונים העלולים לגרום לאכילה גם כאשר לא רעבים.
להלן מספר טיפים:
- שתייה מרובה ,עוזרת להתגבר על תחושת הרעב.
- שתייה חמה תעזור לחימום הגוף ולשיפור ההרגשה. מרקים הם פתרון נפלא, אך יש לשים לב לתכולת המרק. מרקי ירקות מעובים במעט סולת ,קוואקר או תפוח אדמה, יגרמו לתחושת שובע נעימה , אולם יש לאכול אותם במידה.
מרקי ירקות דלי קלוריות יאפשרו לאכול מעט יותר ועדיין לשמור על המשקל.
- סדר ארוחות קבוע, ימנע את תופעת הנשנושים, חשוב ביותר להקפיד על שעות ארוחה מסודרות, לא לדלג על אף ארוחה כולל ארוחת הבקר, כך יימנע הרעב למזונות שנראים תמימים וקטנים ,אך עשירי קלוריות כמו: ביסקוויטים המספקים 411 קל' ל100 גרם. ,100 גרם משמשים מיובשים מספקים 391 קל', ואילו 100 גרם חלבה נותנים 502 קל' וכדומה.
- חשוב לזכור כל הזמן שבתום החורף מגיע הקיץ, האם כדאי אז לפצוח בדיאטה להורדת הק'ג, להתענות ולהתייסר על זלילת החורף שתוצאתה הקושי בלבישת בגד הים?
על מנת להימנע מבולמוס האכילה , מומלץ למצוא תחליפי פעילות שישחררו אתכם מלחצים שונים בהם אתם נמצאים. ישנם סוגי לחץ (סטרס) שונים, דוגמת תגובת הגוף לטראומה כניתוח, רעב ,צום ,פציעה,או כתגובת הגוף לחום ,לקור, נישואין, גירושין, עבודה, פרנסה ועוד.
סיבת הלחץ תהא אשר תהא, דורשת התגברות הגוף על המצב שנוצר, ויעילות התגובה מותנית וקשורה בין היתר לתזונה נכונה ופעילות גופנית מבוקרת.
בהתייחס לתזונה, הקפידו להמעיט במשקאות מכילי קופאין דוגמת קפה וקולה ומשתיית אלכוהול,הגורמים למתח נוסף, כמו גם מומלץ להימנע מאכילת סוכרים פשוטים כסוכר, דבש, ריבה, שפרט למתן קלוריות אינן תורמות אבות מזון חיוניים.
הרבו במזונות מכילי ויטמינים ומינרלים כמו סלטי ירקות טריים ופירות טריים מסוגים שונים. חשוב לצרוך מזונות מכילי ויטמין C- כעגבניות, פירות הדר, גויבות ופלפל ירוק.
חשוב שהתפריט יכיל כמות מספקת של כל אבות המזון החיוניים כחלבון שיתקבל מצריכת מוצרי חלב (עד 5% שומן) בשר רזה, עוף ללא עור ודגים . פחמימות שתתקבלנה ממוצרים עמילניים כלחם, אורז מלא, תפ"א וסיבים שיסופקו על ידי קטניות, דגנים ,ירקות ופירות על קליפתם.
בהתייחס לפעילות הגופנית-) חשוב להתייעץ עם הרופא)מומלצת פעילות גופנית מבוקרת הנעשית תחת פיקוח כמו בחדר הכושר. בהיעדר יכולת ללכת לחדר הכושר, אפשר לערוך רשימת פעילויות אותן מסוגלים לבצע ללא הכנות מיוחדות ,כמו במקום לגשת למקרר, להתקשר ולשוחח עם חבר, או לצאת לטיול קצר ליד הבית,וכיו'ב . כל פעילות שתמנע מכם לחפש אחר פריט מזון, תהיה מקובלת לצורך השגת המטרה. עם הזמן ,פעילות זו תהפוך לחלק מאורח החיים והיא תוכל לשפר גם את ההרגשה וגם את תחושת הניצחון המושגת מכך שמצליחים לשמור את המשקל .
ואם חולים?
מה עושים כשמצוננים, סובלים מזיהום כלשהו ,משיעול או ממיחושים שונים בשל חום גבוה?. ברור , שפעילותה של מערכת החיסון תלויה באספקה נאותה של אבות מזון במיוחד חלבונים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
התגובה הראשונה שלנו, מתבטאת בדרך כלל, בחוסר תיאבון. מחד גיסא אומרים לנו לאכול, כי הגוף זקוק לכוח כדי להתגבר על המחלה, ומאידך גיסא, חוסר התאבון כל כך גדול, עד כי אפילו המאכל האהוב עלינו ביותר בימים רגילים, פשוט אינו נבלע.
מה בעצם קורה? חוסר התיאבון הוא תגובת הגוף למחלה השוכנת בו. הגוף "מבקש" לנוח ולכוון את כל האנרגיה שבו לריפוי המחלה. ברור כמובן, שעל מנת לחזק את הגוף ולעזור לו זקוקים למזון עשיר ומזין.
כלל ראשוני ובסיסי בעת מחלה הוא להקשיב לגוף. אם הינכם חולים ובכל זאת רעבים- הרי שזה נפלא- פשוט אכלו בין אם מזון נוזלי או מוצק.
אולם אם אינכם חשים כל צורך באוכל וזה מה שקורה בדרך כלל, אל תאכלו, אבל הקפידו על שתייה מרובה. 3-4 ימים של אי אכילה, לא יגרמו לכם כל נזק (כמובן שמדובר באנשים שלפני המחלה נהנו מבריאות תקינה). כל זאת כאמור בתנאי שתקפידו על שתייה מרובה. מי שמצבו היה ירוד לפני המחלה מוטב שלא יעבור ימי שתייה בלבד, ויתייעץ עם הרופא ותזונאי/ת מוסמכ/ת.
כאשר מתחילים לחוש ברעב, הקפידו לבחור את מזונכם. יש להעדיף בתחילה מזונות קלים לעיכול, כאלה שאינם משופעים בתבלינים אבל כדאי לבחור במזונות עתירי אנרגיה.
אבות המזון החיוניים ביותר בעת מחלה הם הוויטמינים A, C, B6, B12 , אותם ניתן לקבל במזונות כמו:
B12 -מבשר, דגים, חלב, ביצים.
B6- מנבטים, קטניות אגוזים, בשר דגים וביצים.
ויטמין C- מעגבניות, פלפל ירוק, פרי הדר וגויבה
וויטמין A- מביצים, חלב גזר, ירקות ירוקים וצהובים .
מהמינרלים, החשובים בזמן מחלה הם:
נחושת שניתן לקבל מאבוקדו, אגוזים, קטניות שיפון.
מגנזיום שיסופק מחלב , דגניים, בשר, קטניות , ירקות ירוקים
אבץ שינתן מביצים, חלב , קטניות אגוזים ושמרים.
יש לזכור כי לעיתים, תזונה רגילה אינה מספקת, וזה הזמן להיוועץ עם תזונאי/ת על מנת להתאים העשרה תזונתית בהתאם לצורך.
חורף קל, בריא ומזין.