מתוך כנס ה- American Association for Geriatric Psychiatry
ד"ר שרה קפלן , PhD ,RD דיאטנית קלינית *
נתונים ראשוניים ממחקר חדש שהוצג בכנס, מציינים כי צריכה יומית של מיץ רימונים עשויה להגן על הזיכרון בקשישים. נמצא ,כי בקרב קשישים ששתו מיץ רימונים תפקוד הזיכרון היה טוב יותר לאורך שנה אחת, בהשוואה לאלו שלא שתו מיץ זה.
במחקר אקראי, כפול-סמיות, שנמשך שנה השתתפו 261 אנשים בגילאי 50-75 שנים (גיל ממוצע 60 שנים).
משתתפי המחקר חולקו באקראי לאלו הצורכים מיץ רימונים כל יום, ולקבוצת פלסבו שצרכו משקה בעל מראה דומה למיץ רימונים, אך לא הכיל פוליפנולים . לא היו הבדלים בין הקבוצות בגיל, מין, שיעור החולים עם ליקוי קוגניטיבי קל, רמות תסמיני דיכאון קלים, היסטוריה של דמנציה, או נשאות גן APOE. מאידך, בקבוצת ההתערבות תועדה רמת השכלה מעט גבוהה יותר בהשוואה לקבוצת הפלסבו, אולם משתנה זה תוקנן בניתוח הסטטסיטי.
המחקר בחן שני תוצאים עיקריים: מבחן BVMT-R (מבחן Brief Visuospatial Memory Test-Revised) ומבחן SRT(מבחן Selective Reminding Test).
מבין 261 המשתתפים שלקחו חלק בהקצאה האקראית, 61 לא סיימו את המחקר.
נמצא, כי באלו ששתו מיץ רימונים, מדדי הלמידה נשמרו ברמה מסוימת ,בעוד שבקבוצת הפלסבו חלה הידרדרות . בקבוצת הפלסבו חלה ירידה של 26% במדדי הלמידה בהשוואה לעליה של 14% בקבוצת ההתערבות
שינויים במדדים אחרים במבחני BVMT-R ו-SRT לא היו שונים באופן מובהק סטטיסטית בין הקבוצות. . לדעת החוקרים ישנם הסברים רבים אפשריים הקשורים להשפעת מיץ רימונים על הזיכרון, כולל השפעה ישירה על מערכת העצבים המרכזית, או השפעה המתווכת דרך שינוי המיקרוביום של מערכת העיכול. מעבר להשפעות נוגדות-חימצון הידועות , למיץ רימונים עשויה להיות גם פעילות כנגד עמילואיד.(משקע בלתי מסיס של חלבון).
ממצאי המחקר מעודדים , מאחר ומרמזים כי משקה המכיל נוגדי-חמצון עשוי להשפיע משמעותית על תפקוד הזיכרון ולדחות הידרדרות בזיכרון על-רקע גיל מתקדם.
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.