ד"ר שרה קפלן, PhD ,RD דיאטנית קלינית*
תחילה כדאי להכיר את ה"שחקנים" ותפקידם
טריגליצרידים
השומן מאוחסן בגוף האדם בצורת טריגליצרידים. בעיקרון אנו זקוקים לטריגליצרידים ורמתם התקינה היא עד 150 מ'ג%. אנשים עם עודף משקל מגלים נטייה לפתח רמות טריגליצרידים גבוהות מהנורמה בדם.
כאשר רמת הטריגליצרידים גבוהה מהנדרש, היא עלולה לגרום למגוון נזקים בגוף כמו בעיה בבלוטת התריס, שחמת הכבד (צירוזיס) מחלות כליה, דלקת בלבלב, כאשר העיקריים שבהם הינם מחלות לב ודלקות לבלב.
רמות גבוהות של טריגליצרידים נגרמות לרוב בשל בעיה גנטית, השמנת יתר גם עקב תזונה עשירה בסוכרים ושומנים. ערכים נמוכים מהנורמה עלולים להעיד על בעיות ספיגה בגוף, יתר פעילות בלוטת התריס ועל תזונה לא מאוזנת.
שומנים : רוויים ובלתי רוויים
השומנים נחלקים לשתי קבוצות על פי אופי הקשרים הכימיים שבין אטומי הפחמן בחומצות השומן : קבוצת הרוויים וקבוצת הבלתי רוויים. מה שאנחנו אוכלים בפועל, אלו שומנים מוצקים בטמפרטורת החדר (רוויים) כמו מרגרינה, ושומנים נוזליים בטמפרטורת החדר (בלתי רוויים) כמו שמן סויה, קנולה, זית וכדומה.
את השומנים הבלתי רוויים (הנוזליים) מחלקים ל"חד בלתי רוויים" ו"רב בלתי רוויים", על פי מספר הקשרים הכימיים שבחומצת השומן (קשר אחד או יותר). שמן סויה, לדוגמה, הוא רב בלתי רווי ושמן זית הוא חד בלתי רווי. ההשפעה והתפקיד של השומנים בתהליכים פיזיולוגיים שונים בגוף, משתנים בהתאם למצבם הפיזיקלי.
חומצות שומן רוויות
מקורן בעיקר בבעלי חיים דוגמת בשר, שומן וחלב . אלו שומנים קשים ומוצקים בטמפרטורת החדר. מבחינה בריאותית שומנים אלו פחות מומלצים מאחר ועלולים לגרום לסתימת כלי הדם ולהביא למחלות כמו אירועי לב ושבץ.
חומצות שומן חד בלתי רוויות
חומצות שומן נוזליות סמיכות בטמפרטורת החדר שמקורן בצומח, והן מצויות לדוגמא בזיתים, שמן זית ושמן קנולה, אבוקדו, פיסטוק חלבי, אגוזי אילסר (hazel nuts), שקדים, טחינה, אגוזי פקאן ובוטנים. חומצות אלו קלות לעיכול וידועות כמחזקות את המערכת החיסונית.
חומצות שומן רב בלתי רוויות
חומצות שומן נוזליות בטמפרטורת החדר, המצויות לדוגמא בשמן סויה, שמן חריע, שמן חמניות, שמן תירס, גרעיני חמניות, גרעיני אבטיח, גרעיני דלעת וצנוברים.
חומצות השומן הרב בלתי רוויות נחלקות לשתי תת קבוצות: אומגה-6 ואומגה-3.
מקורה העיקרי של אומגה-6, הוא בשמנים נוזליים , גרעיני תירס, אגוזי דקלים וגרעיני סויה.
אומגה-3 הוא שם כללי לאחת מתת הקבוצות של חומצות שומן רב בלתי רוויות.
מקורה העיקרי של אומגה 3, הוא בדגי ים שמקורם במי ים קרים, הניזונים מאצות מיוחדות המצויות בים הצפוני וכן מעט בצמחים כמו פשתן. לחומצות אלו השפעות בריאותיות רבות. חומצות השומן אומגה–3 המצויות בדגים קרויותEPA (אקוסהפנטאנואית) ו-DHA (דוקוסהקסאנואית) והן מצויות בעיקר בדגי ים צפוניים דוגמת סלמון והרינג וכן בטונה ובסרדינים. לאומגה–3 השפעה חיובית בהורדת הסיכון לאירוע לב פתאומי, לתעוקת לב והצרות העורקים. היא מסייעת בהורדת לחץ הדם, מונעת היווצרות טריגליצרידים (שומנים בדם), מפחיתה דיכאון, ותורמת ליציבות הנפשית ומשפרת את מצב הרוח הכללי. בנוסף, היא תורמת לשיפור דלקות פרקים וראומטיזם. חומצת השומן DHA חשובה במיוחד להתפתחות התקינה של המוח והראייה בקרב עוברים וילדים, וכן חיונית לשמירה על גמישותן של המעברים העצביים במוח ולשיפור והגברת תפקודי המוח במבוגרים. לאומגה-3 תפקיד חשוב בחיזוק המערכת החיסונית, בפעילות אנטי סרטנית בסוגי סרטן מסוימים ובמניעת מחלות לב וכלי דם.
במאמר שהתפרסם בכתב העת Circulation נכתב כי ע"פ ההצהרה החדשה של ה- American Heart Association , "מתן מרשם לטיפול בחומצות שומן אומגה-שלוש מהווה גישה יעילה ובטוחה להפחתת רמות טריגליצרידים. מאידך המומחים לא בחנו את השימוש בתוספי אומגה-שלוש ללא מרשם רופא, או אלו שלא נבחנו או אושרו ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי ולכן אין להשתמש בהם במקום תרופות מרשם לטיפול ברמות טריגליצרידים גבוהות."
לדברי המומחים, נטילת תוסף חומצות שומן אומגה-שלוש במינון של 4 גרם/יום יכול לסייע בהפחתת רמות טריגליצרידים, לאחר שינויים בהרגלי התזונה ואורחות חיים, בין אם כטיפול מונותרפי או כתוספת לטיפולים אחרים להפחתת רמות טריגליצרידים.
בקרב מבוגרים עם ערכי טריגליצרידים בטווח 200-499 מ"ג/ד"ל, מתן חומצות שומן אומגה-שלוש במינון 4 גרם/יום הפחית את רמות טריגליצרידים בהיקף של 20-30% ללא עליה משמעותית בריכוז LDL."
יש לציין כי צריכת תוספים המכילים חומצות אומגה שלוש עשויים להיות מלווים בתלונות גסטרואינטסטינאליות קלות או בחילות, ולכן ההמלצה של ה-AHA היא לשלבם עם האוכל. (לגבי ילדים דרושים מחקרים נוספים גדולים יותר).
* ד"ר שרה קפלן, PhD ,RD לשעבר דיאטנית ראשית מאוחדת ,מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.