ד"ר שרה קפלן , PhD ,RD דיאטנית קלינית *
שעור הצריכה היומית של משקאות ממותקים בקרב בני הנוער בארץ היא מהגבוהות בעולם.
טעות נפוצה היא לחשוב כי "משקאות קלים" (בין אם מוגזים, מיצים או מים בטעמים) הם משקאות דיאטטיים שאינם מכילים קלוריות וניתן לצרוך מהם ללא הגבלה.
האומנם?
צריכת הסוכר המומלצת בישראל היא בין 5-10 כפיות סוכר ליממה. בפועל הצריכה הממוצעת היא 36 כפיות ליממה. על מנת לסבר את האוזן, פחית של משקה "קל" מכילה בין 8-10 כפיות סוכר ובקבוק של חצי ליטר מכיל לפחות 12 כפיות ,עשו את החשבון.
והנזקים?
השמנה, פגיעה בבריאות השן כעששת וחורים בשיניים וסיכון להתפתחות מחלות כרוניות כמחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 ועוד.
המסקנה!
המשקאות ה"קלים" אינם באמת קלים. נהפוך הדבר, הם ממש כבדים.
לדוגמא, במים בטעמים יש כ- 4 כפיות סוכר לחצי ליטר, במיצים דיאטטיים עד כ-9 כפיות סוכר בבקבוק של 400 מלל .
(בחישוב גס – 1 גרם סוכר שווה 4 קלוריות ,בכפית סוכר יש 5 גרם, כלומר 20 קלוריות .
אזי ,במשקה קל יש כ-80 קלוריות בחצי ליטר ובמיץ דיאטטי המכיל רק 9 כפיות סוכר –יש כ-180 קלוריות לבקבוק של 400 מל"ל )
אז איפה מסתתרות כמויות הסוכר הגדולות האלו?
הסוכר במשקאות אלו מסתתר מאחורי שמות שונים שאינם קרויים סוכר ,כפי שרוב הקהל מכיר, כמו סירופ, פרוקטוז, תרכיז פירות ,סוכרוז, סירופ תירס, או דקסטרוז שאלו סוכרים המכילים קלוריות. בנוסף, חשוב לדעת כי לחלק מהמשקאות "הקלים" מוסיפים חומרים משמרים ,שאינם מומלצים לצריכה וגם לאלו שאינם מכילים חומרים משמרים אלא רק רכיבים טבעיים ,מוסיפים כמויות סוכר גבוהות המאריכות את חיי המדף של המוצר.
ומה לגבי הויטמינים במשקאות הקלים?
הויטמינים המצויים באופן טבעי בפירות חסרי ערך במשקאות אלו ,מאחר ומתפרקים ונהרסים בטמפרטורות הגבוהות הקשורות לתהליך ייצור המשקה.
ומה לגבי משקאות ה"דיאט" ?
משקאות הדיאט המשמשים תחליף לשתיית מיצים מתוקים מכילים כמויות גדולות של ממתיקים מלאכותיים וחומרים נוספים כקפאין ,חומרי טעם וריח וחומצות מאכל שונות שאינן מומלצות.
אז איך קורה שאנחנו מתפתים?
כי מיצי הפירות נהנים מתדמית " בריאה " ואם בריא אז אולי כדאי לצרוך והרבה .
איך מפחיתים את הצריכה?
- שלב ראשון מוהלים את המשקה במים ובהדרגה מוסיפים יותר ויותר מים על חשבון המשקה.
- מתרגלים לשתות מים פשוטים או מים מוגזים (סודה)
- אפשר לשפר את טעם המים בתוספת פלחי פרי או ירק כמו פלח למון או תפוז או פלחי מלפפונים ואפשר גם להוסיף נענע , לימונית או לואיזה .
- מתייחסים למשקאות האלו כאלה ממתק, וזוכרים כי ממתקים משמינים וממעיטים בצריכתם
- ממעיטים או רצוי יותר נמנעים מקנייתם
- וחשוב חשוב להרגיל את הפעוטות לצרוך מים, מים מים .
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.