א.א.א.- אין פרושו אני אוהב אותך.
לעניינינו זה תיאור להתנהלות האכילה ,דהיינו אנשים אוכלים את אותם המזונות באותם המקומות עם אותה התנהגות אכילה.(מהר, לאט, בגלוי, בסתר )
למרות שרובינו אוהבים אוכל מגוון , הרי שבחיי היומיום אנו אוכלים את אותם המזונות על פי עקרון " אותה הגברת בשינוי אדרת" וכך מאפיינים את המאכלים לפי המאכלים של אימא ,של סבתא ,לפי עדות , לפי מקום גאוגרפי וכדומה.
מחקרים קליניים ואפידמיולוגיים מצאו , כי אורח החיים של אוכלוסיית אגן הים התיכון הוא המומלץ לשמירת בריאות תקינה, במיוחד התפריט התזונתי העשיר ברכיבים חיוניים לבריאות כחומצות שמן בלתי רוויות, פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים ופיטוכמיקלים.
התפריט מתבסס על צריכת ירקות טריים במגוון של 5 צבעים בכל יום , 2-3 מנות פרי ביום ,מקור החלבון יהיה : מקטניות, כשעועית לבנה/ אדומה /שחורה , גרגרי סויה, אפונה, חומוס, עדשים, , פול, מוצרי סויה וטופו דלי שומן , מדגי-ים ובריכה כסלמון טונה בקלה וסול ממוצרי עוף והודו כשהכוונה לחלקים הרזים כחזה מדגנים מלאים כלחם שיפון וכוסמין , כוסמת , קינואה בורגול. חשוב להמעיט במוצרי חלב ובשר בקר וצריכת הביצים תהיה עד ביצה אחת ליום כולל ביצים בבישול ואפייה .
השמנים המומלצים הינם מהצומח כאשר עדיפות תינתן לשמן זית, אבוקדו, שקדים, גרעינים (חמניה ודלעת )לא מלוחים , אגוזים, וטחינה גולמית משומשום מלא.
יש לשים לב לאכול לאט, בישיבה בלבד, תוך התרכזות באוכל ובאכילה .
לצרוך מספר ארוחות קטנות לאורך היום ולבצע פעילות גופנית יומית מתונה
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס