ד"ר שרה קפלן , PhD, RD דיאטנית קלינית *
המצב הבטחוני בארץ , עלול להשפיע על דפוסי האכילה שלנו כחוסר תיאבון , אכילה ריגשית, התמכרות למזון מעובד ,הפרעות אכילה (אנורקסיה / בולמיה/ אכילה כפייתית), התפתחות סימפטומים הקשורים ללחץ ככאבי בטן , בחילות הקאות ועוד.
להלן מספר עובדות והנחיות חשובות:
- האוכלוסייה הפגיעה ביותר פעוטות , ילדים ומבוגרים.
- חשוב לבנות תפריט המכוון לארוחות מסודרות ,מפוזרות לאורך היום ( התייחסות לארוחות ואכילה כאל טיפול תרופתי .) זאת ע'י ארגון שעות האכילה .
- חשוב לאזן את האכילה תוך ניסיון לכלול מגוון מזונות ולא לצרוך סוג מזון אחד בלבד כמזון יבש מבושל / טרי/ סוג השתייה / מוצק / נוזלי / רך .
- ביצוע פעילות גופנית כהליכה (אפילו מספר דקות) ריצה ,חדר כושר או אחר.
- התייחסות לסימפטומים גופניים כבחילות ,דיכוי תיאבון הקאות כאבי בטן ( בשל הסטרס) ושימוש בתרגילים לוויסות מצב הרוח כנשימות, הליכות, צריכת ארוחות קטנות הכוללות פחמימות יבשות, שימוש בקרח ומשקאות קרים. אם מתעורר קושי לאכול ניתן לנסות שייקים, מרקים עשירים או משקאות מרוכזים.
- טיפול שבשינוי דפוסי אכילה כצמצום האכילה "לא מצליח לבלוע"/ "לא עובר בגרון")- לרוב הקושי בצריכת מזון מוצק או יבש ולכן יש להחליף לצריכת מזונות רכים ,נוזליים כמרקים עשירים , פירה , קציצות , דייסות ,מוצרי חלב ניגרים, שייקים ,מיצים ,מעדנים . תמיד תוך דגש על פיזור האכילה לאורך היום .
- גיוון המזון והוספת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כירקות , דגנים מלאים.
- אכילה בצוותא משפרת את מצב הרוח ומאפשרת עידוד קבוצתי לאכילה בריאה יותר.
- מומלץ להתייעץ עם דיאטן/ית שיעזרו להתאים ולווסת אכילה באופן אישי
הכתבה הסתמכה על "נייר עמדה העוסק בעבודה של תזונאים/ות עם מפונים ואנשים שחוו טראומה ומתארים שינוי בדפוסי אכילה"
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס